Att inreda med böcker – pappersomslag väck?

Mitt numera boklösa vardagsrum - känner ni igen det efter homestaging?

Mitt egendesignade (väggfasta) bokvalv står lyckligtvis kvar

Nu vet jag vad jag önskar mig i 40-årspresent: en läsplatta. Katarina har ju skrivit om denna elektroniska pryl som är så omtalad just nu, trots att den varit på tapeten länge. Ica-kuriren har ett konsumenttest av läsplattor. De verkar fortfarande ganska dyra, och ett problem är att E-böckerna fortfarande kostar som inbundna böcker (pocket är billigare). Men apropå tapeter…

Jag ska ju sälja mitt hus och homestagar för fullt = målar vitt och rensar i möblemanget, enligt mäklarens önskemål. Vilka möbler tror ni åkte först? Jo, alla bokhyllor och dess innanmäte. Jag är helt ledbruten av alla bokkartonger som numera står inhysta hos hela släkten. Men har fått  en insikt: svenska folket är mer belästa än man tror när man kollar på Hemnet. Där ser ju alla hus boklösa ut, efter homestaging.

Inred med böcker av Alan Powers

Måste erkänna att det ser luftigt och stort ut hemma nu. Å med tanke på de dammkakor som jag fann under hyllorna i sovrummet (torktummelludd – släng dig i väggen!) är luften lättare att andas. Men  två bokhyllor fick stå kvar, och då dök nästa problem upp. Plötsligt kändes det viktigt att böckerna såg snygga ut!

Så hur inreder man med böcker? Ska de ordnas efter storlek, höjd, eller färg? Sökte på ämnet på internet och fann en uppsjö med tips, bla från tidningen Family living. Det ges tom ut böcker i ämnet! Mitt bästa tips kommer ändå från min egen far, som tapetserade mitt uppväxthem med bokhyllor. Han tog alltid bort pappersomslagen, eftersom han tyckte det blev snyggare i hyllan.

Läsplattan - garanterat inredningsbekymmer-fri!

Visste ni förresten att det finns fototapeter som ser ut som bokhyllor? Och nattduksbord i form av ihåliga boktravar? Cirkeln är sluten!  Först tar man bort alla böcker, sen tapetserar man dit bokhyllor och placerar ut låtsasböcker. Är det så vi vill ha det i inredningshysterins förlovade land?

Hedvig N

Kommentarer: 9

 1. avatar
  Anna 2010-05-17 at 03:30

  Ja, inte ser man så många bokhyllor på hemnet. Önskar mig en inbyggd väggfast bokhylla här hemma men det har inte blivit någon än….

 2. avatar
  Mia 2010-05-17 at 08:06

  Märkligt att kliniska opersonliga hem säljer bättre. Finns det verkligen vetenskapliga bevis på det? Nej, tacka vet jag stökiga överfulla bokhyllor som vittnar om ett aktivt läsande och inte någon falsk fasad.

 3. avatar
  Pia 2010-05-17 at 10:10

  Måste det vara ett motsatsförhållande mellan många böcker och fint…

 4. avatar
  Karin Höiesen 2010-05-18 at 11:57

  Jag hade en gång mina böcker sorterade efter färg på ryggen. Det blev läckert men var rättså opraktiskt. Böcker i samma serie eller samma författare hamnade på olika ställen, så det var jättesvårt att hitta dem igen. Beslutsångest över böcker som var flerfärgade. När jag flyttade gav jag upp detta, men ibland blir jag lite sugen att ge mig på det igen.

 5. avatar
  Kia 2010-05-18 at 06:17

  När vi flyttade förra året ”stylade” jag också våra bokhyllor, eller försökte. Det skulle blandas böcker med lite prydnadssaker på ett tilltalande sätt enligt mäklarfirmans inredningsexpert. Huset är sålt men jag tror inte att det beror på bokhyllan… Nu är det dags för flytt igen och jag har rensat ur fyra papperskassar med böcker för att få plats på nya stället. Det har varit svårt, mycket svårt. Jag har tittat på omslaget, läst titeln och baksidan. Om det inte har känts något i hjärtat har boken åkt ner i kassen. Tänk om jag ångrar mig? (Alla Pocketpinglornas böcker är förstås direktkvalificerade till en plats i min ostylade bokhylla!)

 6. avatar
  Frida 2010-05-24 at 06:20

  Jag tycker det är otroligt tråkigt att böckerna rensas bort i dagens ”moderna” hem, men till min stora glädje finns det en motrörelse som tillåter att litteraturen faktiskt tar MER plats än innan. Exempelvis i form av tapeter och nattygsbord. Fejkböcker i och för sig – men tanken finns ändå där. Har också sett att fler och fler butiker använder sig av böcker i sin skyltning, fast de inte ens säljer böcker… Läs mer om bokhyllor, bokförvaring och böckerna i vår vardag på owlit.blogspot.com 🙂

 7. avatar
  Pia 2010-05-24 at 08:14

  Och jag lyssnade på Spanarna häromdagen som föreslog att man skulle ge bort böcker till folk man möter på gatan!

 8. avatar
  Anna 2010-05-25 at 06:46

  Vilken fantastisk idé att ge bort böcker till folk man möter. Jobbigt att bära med sig i ryggan bara…

 9. avatar
  Anna 2010-05-25 at 06:47

  O Hedvig, vilken skillnad i vardagsrummet. Är det verkligen samma rum??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *