Bra böcker för nioåringar?

Vi har ju varit inne på barnböcker tidigare och jag är lite nyfiken på om någon har några bra boktips för nioåringar? Mina två har, liksom de flesta av deras kompisar, plöjt böckerna om LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark. De har även läst böckerna om monsteragenten Nelly Rapp av samma författare (och gillat dem skarpt).  Vid en biblioteksrunda inför sommaren hittade vi också Droppar av blod skriven av Erna Osland som de tyckte mycket om. Trenden med deckare/mysterieböcker är ju rätt tydlig… Om man nu skulle leta sig bort från den, kan någon rekommendera några bra böcker för läshungriga nioåringar?

Hedvig B

Kommentarer: 4

 1. avatar
  Hedvig Nilsson 2010-07-29 at 08:57

  Alla böcker av Roald Dahl!!! Det är ju han som skrivit Kalle och Chokladfabriken tex, och min favorit som jag minns att jag var helt förtrollad av som barn är ”Häxorna”. Handlar om en pojke som bor med sin mormor och dom kämpar mot onda, barnhatande häxor. På nåt sätt hamnar de på en stor, internationell häxkonferens och pojkn blir förvandlad till mus av den stora häxmästarinnan. Mycket gripande och spännande läsning!

 2. avatar
  Mia 2010-07-30 at 08:14

  Hemma hos oss och min 10-åring har det länge varit hästböcker av alla de slag som dominerat och jag har trots en del försök inte lyckats så bra att styra över på annat. En del böcker tex. Sigge-böckerna av Hallberg & Nordqvist har lästs om under ett flertal år nu. Linn Hallberg utnämndes förövrigt av dottern till ”världens bästa författare”.

  Lasse Maja-böckerna har hon också läst med behållning men mina försök att introducera Harry Potter, Narnia eller Roald Dahl för den delen har inte lyckats.

  Men nu ser jag kanske en ljusning. Hon har börjat läsa böckerna om Elvis av Maria Gripe och verkar tycka om dem. Maria Gripe är ju enligt mig en guldgruva med tex. ”Tordyveln flyger i skymningen”. ”…och de vita skuggorna i skogen”. Hoppas även att min kära dotter upptäcker detta.

 3. avatar
  Katarina Lindström 2010-07-30 at 10:27

  Jag har ju bara killar, men de har älskat böckerna om Alex Rider skrivna av Anthony Horowitz (kuriosa: har skrivit manus till tv-serien Morden i Midsommer). Romangestalten Alex är visserligen 14 år, men mina barn började läsa böckerna i 10-årsåldern. I serien finns sju böcker – den första är Stormvarning. Böckerna om Harry Potter kanske de har läst, men de är ju annars ett säkert kort. Kan också rekommendera serien Vargbröder av Michelle Paver.

 4. avatar
  Pia 2010-07-30 at 03:57

  Tordyveln flyger i skymningen är magisk! Fick en stark längtan efter att läsa den själv igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *