Fenomenet Fan Fiction

Harry och Draco á la Fan Fiction Slash

Idag pratade jag om ett intressant fenomen i radion: Fan Fiction! Hört talas om det? Min gäst Christina Olin Scheller, lektor i litteraturvetenskap på Karlstads universitet,  har forskat på Fan Fiction – som enkelt utryckt går ut på att man  tar kommando över sina favoritkaraktärer i böcker och skriver om historien, spinner vidare  eller hittar på egna slut  – och publicerar dem på internet. På så vis får romanfigurerna eget liv.

Twilight-serien och Harry Potter är jättestort inom Fan Fiction och vissa menar att Stephanie Meyer och JK Rowlings inspirerats av fansen när de själva skrivit uppföljare. En undergenre inom Fan Fiction heter Slash, och går ut på att sammanföra två manliga karaktärer i en oväntad kärlekshistoria.  Googla till exempel på Harry Potter och hans ärkefiende Draco och du får hundratusentals träffar, berättade Christina. Hör intervjun med henne här, och läs mer om Fan Fiction här.

Det är förresten  inte bara ungdomar som skriver Fan Fiction. I England finns det t.ex. många Jane Austen-fans som skriver vidare på hennes verk.  Så min fråga till er Pinglor är: Vilken bok vill ni göra Fan Fiction av??? (För örvigt arrangerar universitetet just nu en skrivtävling i Fan Fiction med tema rymden, men den vänder sig till ungdomar och det är vi kanske inte. Eller?) 

Hedvig N

Kommentarer: 5

 1. avatar
  Mia 2010-07-16 at 08:32

  Bra intervju Hedvig!!!!

 2. avatar
  Hedvig Nilsson 2010-07-16 at 09:26

  Tack Mia! Orkade du lyssna på hela? Den var ganska lång…

 3. avatar
  Mia 2010-07-16 at 09:52

  Ja, jag har själv haft en del att göra med Christina och har lyssnat på henne i några olika sammanhang så jag var nyfiken på intervjun.

  Personligen känner jag ingen direkt dragning till fan-fiction (har faktiskt aldrig läst något) men håller med om att det är ett märkligt fenomen.

 4. avatar
  Pia 2010-07-17 at 07:00

  Tycker att en Margreth berättelse skulle lämpa dig gör detta ändamål… Släpp fantasin lös mina damer! 😉

 5. avatar
  Anna 2010-07-17 at 08:56

  Har aldrig hört talas om detta och därmed aldrig läst någon fan-fiction. Till råga på allt har jag ju ganska dålig fantasi så jag är bara glad att det finns både slut o uppföljare till böcker, ingen författarådra här som ligger på lur (än).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *