De nya gôttaste orden

Vuvuzela,  walk in closet, slidkrans, RUT-avdrag, regnbågsbarn

Nej, det här inlägget handlar inte om en ny roman  om en fotbollstokig  lesbisk fashionista med butler. Det handlar om  Bonniers svenska ordbok som fyller 30 år och firar det med en tionde, reviderad upplaga. Det speciella med denna ordbok är att de alltid försöker snappa upp nya ord som dyker upp i språket, och stoppar in dem i ordboken. Nu finns 4 000 nya ord och förklaringar, här är några fler exempel:

Ansvarsmuseum, bakluckeförsäljning, barnahus, bmi, brutalism, bullerby-, göttaste, jobbcoach, kleptokrati, klägg, korvmoj, mikrolån, multiresistent,  pipsvängen,  passivhus, psykbryt, pyspunka,  släppfest, speeddejting, stekare,  tunggung,  vårdsvängen.

Utkommer 31 augusti. Lite kul att nämna, tycker jag. Särskilt skoj att ett värmländskt dialekt-ord har smugit sig in…(fast det borde ju stavas med cirkumflex) Vilken är er favorit av alla nya ord?

Hedvig N

Kommentarer: 3

 1. avatar
  Pia 2010-08-25 at 09:47

  För min del vore det läge med en uppdatering av ordböckerna i bokhyllan. Mina är lastgamla och här fick jag nu ett bra tips. Dessutom utkommer den på min födelsedag 🙂

 2. avatar
  Anna 2010-08-27 at 04:30

  Undrar just vad kaospilot betyder? kanske jag ska köpa boken då??

 3. avatar
  Karin 2010-08-29 at 11:59

  ”Klägg” är ett bra ord tycker jag. Det hörs vad det betyder…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *