Nyfiken på Ulrika Knutssons bok om Fogelstadgruppen

Nu är det höstlov och medan eleverna vilar upp sig så fortbildar sig lärararna. Idag har jag varit på en “genusdag” som ordnades för alla gymnasielärare i kommunen. På programmet stod det ett antal intressanta föreläsningar, såväl valbara som gemensamma, och det var flera namnkunniga föreläsare bl.a. kulturjournalisten Ulrika Knutsson och medieforskaren Anja Hirdman.

Ulrika Knutsson berättade om kvinnorna i Fogelstadgruppen, några fantastiska kvinnor länge “bortglömda”men  vars historia man kan ta del av genom hennes bok Kvinnor på gränsen till genombrott. Det var oerhört inspirerande att höra om denna företagsamma grupp kvinnor som på tjugotalet – efter att kvinnorna fått rösträtt – startade en kursgård där de erbjöd kurser i medborgarkunskap för kvinnor från alla samhällsskikten. Dessa kvinnor, där ibland Elin Wägner, tillhörde alla en priviligierad grupp i samhället – välutbildade, välbärgade och delaktiga i den svenska debatten. Men de drevs av ett starkt socialt patos och Ulrika Knutsson berättade inlevelsefullt ocu initierat om deras engagemang för kvinnofrågor.

Det var otroligt intressant och jag slogs av hur moderna dessa kvinnors tankar och idéer framstår till och med idag. Föreläsningen gav mersmak och jag känner mig nyfiken på boken som porträtterar denna spännande tid. Kanske ett julklappstips….

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. enligt O skriver:

    Spännande! Skrev C-uppsats i historia om perioden och Hesselgren, men har inte kommit mig för att läsa boken trots att jag har den hemma från biblioteket.

  2. Hedvig skriver:

    Känns lite som en förlorad värld där överklassens kvinnor faktiskt försökte göra något gott för samhället och sämre bemedlade. Andra tongångar hörs idag i egoismens tidevarv, särskilt om man slår på TV:n och ser på Svenska Hollywoodfruar, eller “Ladies på Östermalm”…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.