Inplastade barnböcker? – nej tack!

Värmlands folkblad har en intressant artikel idag om alla kringprodukter i barnlitteraturen. Det finns ju massor med  gossedjur, tallrikar, väskor, speldosor – you name it – med älskade figurer som Laban, Pippi och Barbapappa.

Tydligen har kringprodukterna nu gått om själva böckerna i försäljning! En lite trist utveckling tycker jag när barnen kan klä ut sig till Pippi – men aldrig läser boken…

I julas blev jag själv ganska irriterad på en leksak Naemi fick. Eller rättare sagt, det var ingen leksak. Det var en bok om spöket Laban, fast inplastad på samma sätt som alla barnleksaker är nuförtiden – i en stor, stenhård plastförpackning  som man behöver diamantborr för att få upp. Och varför? Jo för att det följde  med en pytteliten plast-Labolina. Snacka om miljö-ovänligt! Då har det gått för långt, tycker jag.

Hedvig N

Kommentarer: 5

 1. avatar
  Mia 2011-01-27 at 09:44

  Jag tänker på alla kringprodukter som finns till Harry Potter-böckerna. Vilka pengar det måste handla om!

 2. avatar
  Pia 2011-01-27 at 09:54

  I underhållingingsbranschen idag är det väl tyvärr merchendisen som get de stora pengarna och typ filmen, eller konserten är egentligen bara reklamen…

 3. avatar
  Anna 2011-01-28 at 02:43

  Själv förvånades jag av att de ekologiska bananerna som jag skulle köpa var inplastade……..

 4. avatar
  Katarina Lindström 2011-01-28 at 05:52

  Jag håller med! Jag hatar alla äckliga platsgrejer, förpackningar och McDonaldsleksaker med miljöovänliga batterier. Vem har bett om det här – barnen tycker ju inte ens att det är speciellt kul – mer än i tre sekunder.

 5. avatar
  Karin H 2011-01-28 at 10:11

  Anna: Det måste de vara för att skilja från de besprutade…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *