Mycket färg ska det vara!!

 

Sedan några år tillbaka så försöker vi i familjen att använda oss av regnbågsmat.

Supermat av Helena Nyblom

Principen är att försöka på i sig alla regnbågens färger i maten varje dag. Det behöver inte vara några mängder, lite av varje är bra och så enkelt att tillämpa. Som till exempel att bara prata om vad vi ätit under dagen när vi sitter ner vid middagsbordet och fundera på vilken färg som ätits upp och vilken som är kvar att äta. Det flesta färgerna får vi i oss till frukost när vi dricker vår ”morgondrink”. (Blåbär, broccoli, grönkål, spenat, banan, jordgubbe, krossade linfrön, ingefära, proviva och vatten/vanilj yoghurt, havregryn till de vuxna och så lite nötter för att lättare tillgodogöra oss alla vitaminer). Så otroligt gott och visst känner man sig full av nyttigheter efter att ha slurpat i sig denna energibomb.

Mat som föryngrar Ät färgstarkt, lev längre! av Inga-Britta Sundqvist

 Massor med idéer om hur man på olika sätt tillämpar detta med regnbågsmat har vi fått från bland annat Helena Nyblom och Inga-Britta Sundqvist.

 

Ät dig frisk med Grön Mat av Kåre Engström

Nu är det vegetariska rätter som ska introduceras mer och mer. Har fått låna lite kokböcker med vegetariska rätter och det finns verkligen massa spännande recept att sätta tänderna i.

 

Har också hittat en spännande blogg som gett mig massor av tips och idéer vad det gäller god vegetarisk mat, Sunny Yoga Kitchen där min barndomsvän Fredrica delger oss allt vad god mat heter. Besök och låt dig inspireras!!

Till sist kommer här det utlovade receptet på Emmys goda gryta som jag lagade förra helgen (i ett konstigt format…)

Emmys goda gryta!!

 

Emmys goda Quorncurry med linser och ananas

4 portioner

Ingredienser:

1 påse qourn-bitar

2 dl röda linser

1 burk skivad ananas

1 tsk gurkmeja

1 tsk paprikapulver

½ – 1 msk röd chilipeppar (observera detta blir superstarkt ta mindre om barn ska äta…)

1 tsk spiskummin

5-6 curryblad/2-3 lagerblad (funkar med lite curry också..)

1 11/2 tsk salt

1 dl vatten

Ca 1 dl olja (mindre ….)

1 stor hackad tomat eller krossade tomater

1 gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

2 cm färsk ingefära, riven

Tillagning:

Skölj och koka linserna tills mjuka. Blanda alla kryddor i vattnet tills saltet löst upp sig. Fräs Quorn bitarna i olja så de får lite färg, tillsätt lök och kryddblandningen. Fräs några minuter. Tillsätt tomater och koka ihop. Blanda i linserna och ananas i bitar. Koka upp. Smaka av och servera med bröd eller ris.

Smaklig måltid!!

Anna K

Kommentarer: 5

  1. avatar
    Karin H 2011-02-07 at 10:45

    Intressant! Har aldrig funderat så mycket färgmässigt över maten faktiskt. Men man äter ju faktiskt med ögonen också.

  2. avatar
    Mia 2011-02-09 at 09:44

    Vilka goda recept hon hade på bloggen! Svårt bara att översätta de engelska måttangivelserna. Där har jag dålig koll…

  3. avatar
    Anna 2011-02-10 at 07:52

    1 Cup = 2,3 dl
    1 ounce = 2 msk
    😉

  4. avatar
    Pia 2011-02-10 at 11:34

    Min skål flingor med en 1/2 skivad banan känns väldans trist i jämförelse med den bomben. Kanske borde fundera på nytt frulleupplägg efter samma i typ tio år…

  5. avatar
    Hedvig 2011-02-10 at 09:54

    Inga-Britta Sundqvists bok Mat som föryngrar har jag också. Tror den är helt slutsåld! Hon har också skrivit ”Vegetariska kokboken” som är en riktig bibel för alla vegetarianer. Hon var med i mitt radioprogram Honung och då pratade vi om ogräs – vilka ogräs kan man äta och vad kan man göra av det? Hon hade jättemånga bra tips, bla fick jag ett recept på nässel-pesto! Hon bor i Sunne f.ö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *