Kontraproduktivt av Bonniers att satsa på kändisböcker

Angry Birds - Bokens banemän?Hörde idag på P4:s nya, utmärkta Kulturnytt att det är kris i bokbranschen. VD:n på branschorganisationen Svensk Bokhandel skyller krisen på det så kallade “Angry Birds-problemet”: Dagens ungdomar ersätter romaner med spel i mobilen. Känner mig lite skyldig här, eftersom det är något jag själv märkt av på hemmaplan: Jag ger min 12-åring böcker att läsa. Men vid läggdags ligger han alltid där med mobilen under täcket ändå.

Frågan är nu hur den här krisen kommer påverka den framtida litteraturen? Idag meddelade Bonnierförlagen att man bantar ner sin personal, och nedskärningarna kommer också drabba utgivningen av böcker. Håkan Rudels, förlagsredaktör för Bonnierförlagen berättade att de nu kommer satsa på en ny typ av kändislitteratur med “personligheter och nya upphovsmän, till exempel bloggare”.

Jag tror Bonniers gör ett stort misstag här. Har vi inte kändisböcker så det räcker? Finns det nån “kändis” kvar i Sverige som inte skrivit en bok??!! Jag kan räkna upp hur många A, B och C-kändisar som helst (bloggare inräknat) som “skrivit” böcker. Allt ifrån Anna Book (!) till Magnus Hedman.

Om förlagen bara vågar satsa på namn som redan är kända av olika mer eller mindre hedrande anledningar, och som bara kan berätta om sig själva med någon annans ord (=spökskrivarens) – vad kommer då att hända med författaryrket? Vem kommer ge oss de odödliga romanerna och berättelserna ? Ska framtidens Selma Lagerlöf och Kerstin Ekman hälsa hem för att brädas av Izabella “Blondinbella” Löwengrip och Kizzy?

Förhoppningsvis kommer förlagen inse sitt misstag. Kanske kan de hålla sig flytande med kändisböckerna ett tag. Men de riktiga kassasuccéerna kommer garanterat utebli. Och att göra sig av med personal är rent kontraproduktivt om de ska satsa på denna nya typ av “litteratur”. Det kommer behövas många fler redaktörer.

 

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Mia skriver:

    Hmm…rolig term det där. Angry-birds-problemet. Ligger mycket i det och vilken utmaning att få unga människor att läsa idag. Jag syftar då på skönlitteratur, för läser gör ju de unga men det är mycket bloggläsande och liknande.Jag tjatar också på mina barn att läsa böcker och det går väl sådär. Svårt att veta vad man ska tycka om alla dessa kändisbiografier ändå. Titta bara på Zlatan-biografin som tydligen nått ut till många nya läsargrupper. Kanske kan de vara en väg in i bokläsandets värld.

  2. Karin H skriver:

    Obehaglig utveckling tycker jag! Hoppas på en backlash.

  3. Anna skriver:

    Jaa, man får hoppas att läsa “kändisböcker” ger mersmak till läsandet!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.