Den allvarsamma leken

Jag har åter varit på en klassisk läsutflykt smyckad med ett vackert illustrerat bokomslag. Jag lyfter på hatten, bugar och tackar Hjalmar Söderberg för en sjudundrandes kärlekshistoria från tidigt 1900-tal.

Den-allvarsamma-leken-Hjalmar-Söderberg

Värmlänningen Arvid flyttar till Stockholm för att starta en journalistkarriär. Det går sådär (han fastnar i att recensera musik) men han förälskar sig våldsamt i Lydia, en unga och vackra kvinna med aptit på livets goda.

Arvid kan inte gifta sig med henne för att han inte är tillräckligt stadd vid kassan. Istället väljer hon ett betydligt äldre och förmögnare alternativ medan Arvid faller tillbaka på ett mer praktiskt parti.

Många år senare dyker Lydia upp i Arvids liv igen och de tillåter sig att utforskar sin aldrig sinande passion. Något som utvecklas till en allvarsam lek.

Kärlek, svek och oväntade vändningar. Ja visst har Söderbergs klassiker alla ingredienser man kan begära av en kärlekshistoria. Men det som fascinerar mig mest är hur aktuell och modern den känns. Inte bara i sin handling utan även de personporträtt som målas upp. Speciellt den unga Lydia Stille som hänsynslöst tar de älskare hon vill ha och som inte väjer för något så trivialt som ett äktenskap, varken andras eller sitt eget. Hon kunde ju lika gärna vara en karaktär i en roman daterad 2014.

Betyg:
Ja de finns väl en anledning till att även denna pärla stämplats som en klassiker. Från mig får den 4 pinglor av 5 möjliga.

Blev ni sugna på en klassiker så ger Bonniers förlag ut klassiker på pocket.  Jag rekommenderar följande titlar ur samma serie:

Françoise Sagans debutroman Bonjour tristesse

Marguerite Duras uppmärksammade Älskaren

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Mia D skriver:

    Alltid kul att återvända till en klassiker. Minns att jag läste denna för många år sedan under studietiden. Blir sugen att läsa den igen. Har också alltid varit nyfiken på den parafras som Gun-Britt Sundström gjorde på romanen då hon skrev om den ur kvinnans perspektiv. “För Lydia”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.