Väggen

Die Wand (Väggen på tyska) en modern klassiker författad av Marlene Haushofer  – en läsupplevelse som inte lämnar någon varken oberörd eller obrydd utlovades. Kan verkligen så höga förväntningar införlivas? Pocketpinglorna har svaret. 

Dystopin Die Wand (Väggen) skrevs redan 1963.

Dystopin Die Wand (Väggen) skrevs redan 1963.

En medelålders kvinna reser från stan för att besöka sin kusin i en jaktstuga i de österrikiska alperna. Hon anländer till ett tomt hus och vaknar nästa dag bara för att finna att en osynlig mur avskärmar henne från omvärlden. Efter sökande och irrande omkring i dalen blir hennes slutsats att hon och de djur som finns innanför muren är dom enda levande varelsen kvar på jorden.

Boken är en berättelse om hur kvinnan och en handfull djur tillsammans försöker överleva både mentalt och fysiskt. Hunden Luchs är hennes trogna partner och dom lever ett liv i symbios. Katterna och kon ger sällskap och delvis föda men utvecklas mer till barn som behöver omsorg och skydd.

När vintern kommer sätts hennes begränsade överlevnadstalanger på prov och för att inte bli tokig börjar hon skiva dagbok. En dag ser hon en annan människa, hennes kanske enda chans till mänsklig kontakt innan hon dör. Är detta slutet på ensamheten?

2

Pinglorna reflekterar över denna klassiker
Vid valet av bok läste vi recensioner som: ”De jag känner som läst romanen verkar inte vara desamma efteråt. Någonsin.” Så då är frågan – blev alla pinglor som pånyttfödda efter att ha läst boken?

Först och främst häpnades vi över hur lite hon (läs vi) vet om hur man överlever i naturen och i nästa andhämtning viner samhällskritiken i att civilisationen tagit oss för långt från naturen, genom luften. Och javisst, det är svårt att frånse detta faktum och det är med illa dold uppgivenhet vi enades om att vi troligen skulle (vilja!) dö omedelbart om vi försattes i samma situation.

Vi fascinerades dessutom över hur livet utan tillgång till fakta, dikter och instruktioner skulle te sig. Hur det skulle vara att inte ha någon att fråga. Hur det skulle kännas att ha en frågeställning vi aldrig skulle få svar på.

På relationsplanet tolkade vi kvinnans totala uteslutande av sina barn som en överlevnadsinstinkt och alla irrationella ansträngningar och oro för alla djuren (att typ inte äta upp dom när hungern river i buken) som ett substitut för den familj som dött utanför muren.

Slutligen funderar vi lite på den mentala biten. Varför inte bara skjuta sig?  Vad driver en människa som är dömd till evig ensamhet?

Boken har även filmatiserats. https://www.youtube.com/watch?v=q4zcR172NDM

Boken har även filmatiserats.

Betyg
Vi blev alla fängslade av innehållet och boken gav – som utlovats – upphov till både eftertanke och reflektion. Det är nog för att ta denna klassiker högt på Pocketpinglornas topplista;  4 superstarka / 5 tändstickspinglor av 5 möjliga.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mia skriver:

    Bra sammanfattat, Pia! Det var faktiskt länge sedan vi hade en sådan intressant diskussion. Den gav verkligen upphov till många tankar. Tyvärr panikläste jag vissa delar av den så jag känner att jag borde gå tillbaka och läsa om vissa partier. De små detaljerna var viktiga 🙂

  2. Karin H skriver:

    Flera månader sen jag läste den men fortfarande finns den kvar i tankarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.