Kategori-arkiv Boknyheter

Ras och klass

I Zadie Smiths senaste roman Swingtime använder hon sig av ras och klass som grundbultar i en berättelse som handlar om dans, drömmar och vänskap. Två mörkhyade flickor växer upp i ”fel del” av London. Dom kommer från olika familjeförhållanden men blir vänner och tyr sig till varandra. Men så uppstår den ofrånkomliga konkurrensen och i vuxen ålder är det bara… Läs hela inlägget »

De polyglotta älskarna

För att vara fullständigt ärlig hade jag ingen aning om vad vad ordet polyglot betydde. Men nu när jag vet så blir bokens titel smått genialisk för den handlar inte bara om ords betydelser utan om svårtolkade skillnader som utmanar det mänskliga släktet förmåga att leva i harmoni. Lina Wolff är författarinnan till romanen De polyglotta älskarna, en berättelse där den polyglotte författaren Max Lamas… Läs hela inlägget »

Folkvandrare är vi allihopa

Vi pinglor har unisont  läst ”Sapiens – En kort historik över mänskligheten” av Yuval Noah Harari. Som ju inte visade sig vara särskilt kort, varför den fått hänga med ett tag och inte avhandlats ännu. Men för min del väckte Sapiens ett intresse av människans ursprung – som jag stillat under julhelgen med att läsa… Läs hela inlägget »

Amy Schumer’s Sisterhood

Amy är en tvättäkta New Yorker. Kan alla boroughs som sin egen ficka, skulle aldrig bosätta sig utanför Manhattan (nope inte ens Hollywood lockar), slänger käft som ett helt omklädningsrum och är bästis med Lena Dunham. Det är något med dom här gränslösa, ultrafeministiska, metropolitiska, mansälskarna som fascinerar mig mer än jag ibland känner är… Läs hela inlägget »

Mystiske Musk – vår tids superhjälte

Vem behöver Captain America när världen har Elon Musk, denne superhjälteentreprenör vars drivkraft är att bidra till mänsklighetens välbefinnande i rymden så och på jorden.   Vi är årsbarn, Elon och jag. Men där slutar nog likheterna. I boken om Elon Musk skingrar journalisten Ashlee Vance många mytiska moln på den Musk-iska himmelen. Läsaren får… Läs hela inlägget »