Kategori-arkiv Fakta

Folkvandrare är vi allihopa

Vi pinglor har unisont  läst ”Sapiens – En kort historik över mänskligheten” av Yuval Noah Harari. Som ju inte visade sig vara särskilt kort, varför den fått hänga med ett tag och inte avhandlats ännu. Men för min del väckte Sapiens ett intresse av människans ursprung – som jag stillat under julhelgen med att läsa… Läs hela inlägget »

Väggen

Die Wand (Väggen på tyska) en modern klassiker författad av Marlene Haushofer  – en läsupplevelse som inte lämnar någon varken oberörd eller obrydd utlovades. Kan verkligen så höga förväntningar införlivas? Pocketpinglorna har svaret.  En medelålders kvinna reser från stan för att besöka sin kusin i en jaktstuga i de österrikiska alperna. Hon anländer till ett… Läs hela inlägget »

Mystiske Musk – vår tids superhjälte

Vem behöver Captain America när världen har Elon Musk, denne superhjälteentreprenör vars drivkraft är att bidra till mänsklighetens välbefinnande i rymden så och på jorden.   Vi är årsbarn, Elon och jag. Men där slutar nog likheterna. I boken om Elon Musk skingrar journalisten Ashlee Vance många mytiska moln på den Musk-iska himmelen. Läsaren får… Läs hela inlägget »

Gripande om att vara kvinna i Mexico

I dagens Mexico blir kvinnor stulna på gatan och bortrövade från sina hem av beväpnade män. Historierna är många om flickorna som gick hemifrån och aldrig kom tillbaka. Om detta handlar Jennifer Clemerts roman ”En bön för de stulna”. Boken är en uppdiktad historia men bygger på intervjuer med kvinnor i Mexico. Bokens huvudperson heter Ladydi, och… Läs hela inlägget »

En fantastisk kärlekshistoria

Bea Uusmas Augustprisbelönade bok Expeditionen – Min kärlekshistoria är en kärlekshistoria på flera plan. Det är en berättelse om tre mäns kärlek till äventyret och deras fantastiska (i våra ögon ibland nästan något naiva) tilltro till sin vetenskap och sina uträkningar om ballongfärdens potential. Det är en berättelse om en kärlekshistoria mellan en ung kvinna och hennes… Läs hela inlägget »