Kategori-arkiv Historia

Folkvandrare är vi allihopa

Vi pinglor har unisont  läst ”Sapiens – En kort historik över mänskligheten” av Yuval Noah Harari. Som ju inte visade sig vara särskilt kort, varför den fått hänga med ett tag och inte avhandlats ännu. Men för min del väckte Sapiens ett intresse av människans ursprung – som jag stillat under julhelgen med att läsa… Läs hela inlägget »

En mörk dag i världshistorien

9 novemeber 2016 – dagen kommer för alltid vara en av dom absolut sorgligaste i mitt liv. För det är dagen då vi svek mänskligheten genom att rösta fram en rasistisk och sexistisk galning till världens mäktigaste person, trots att vi hade ett alldeles ypperligt humant och kvinnligt alternativ. Under de sista dagarna innan det… Läs hela inlägget »

Skandalböcker genom tiderna

Förra helgen besökte jag vårt 100-årsfirande stadsbibliotek i Karlstad för att höra  litteraturdocenten Torsten Rönnerstrand prata om skandal- och debattböcker  genom tiderna. Det står helt klart att det varierat genom historien vad som betraktas som skandalöst och väcker debatt. Och att böcker som ses som helt normala och harmlösa i ”sin tid” kan väcka skandal 100… Läs hela inlägget »

Agaat – en realistisk och målande skildring av aparheid

I somras läste vi pocketpinglor bland annat Agaat av den sydafrikanska författaren Marlene van Niekerk. Vi var överens om att boken kräver lugn och ro för att komma till sin rätt. Det är en drygt 700 sidor fängslande, poetisk berättelse som kräver att berättelsen får sjunka in utan yttre distraktioner. Huvudpersonen, Milla de Wet ligger i sin… Läs hela inlägget »

Om ni ska läsa en deckare i sommar – läs den här

Tokyo år noll är den första delen i en romantriologi av den brittiske författaren David Peace. Ja, jag kallar det roman, för trots att det är en deckare (en ibland snabbt avfärdad genre), är det stor litteratur. Boken speglar ett sargat, krigsskadat Tokyo efter kapitulationen 1945, där kriminalinspektör Minami får en rad kvinnomord på halsen…. Läs hela inlägget »