Kategori-arkiv Prosa

Hadley Richardson: Hemingways första fru

”I wished I had died before I ever loved anyone but her.” Ernest Hemingways kärleksförklaring till sin första fru är patetisk, teatralisk och samtidigt storartad. Meningen avslutar Hemingways egna berättelse; En fest för livet (som förresten gavs ut efter hans död, av fjärde fru Hemingway) om tiden som kyrkråttsfattig yngling med författardrömmar i Paris, kulturens och intellektets… Läs hela inlägget »

En bild av Sverige som vi inte gärna pratar om…

  ”I den vita lådan har de legat, tätt skrivna, i kronologisk ordning, ett epicentrum av sorg.” Så beskriver journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink de 500 brev som hon plötsligt får tillgång till. Breven är skrivna av Josef och Elise Ullman till deras enda son, Otto. De kom att bli stommen till boken Och i… Läs hela inlägget »

Ett notoriskt otroget svin, eller…

Mest hela tiden har man lust att ge huvudpersonen Yunior en kick i baken och be honom dra dit pepparn växer. Men så vill man ändå förlåta och hoppas på det bästa för honom. Författaren Junot Díaz  har hyllats och tagit emot Pulitzerpriset för sin Oscar Waos korta förunderliga liv. Förväntningarna på hans nästa bok… Läs hela inlägget »

Sommarboken

Visst hissas förväntningarna på en bok med en sådan titel? Att Albert Bonniers förlag dessutom stämplat den som en Klassiker gjorde mig ännu mer benägen att ge den en chans. Boken är skriven av Tove Jansson, javisst är det Mumin-Tove vi snackar om. I den lilla samlingen av berättelser reflekterar hon om kärlek, att bli gammal,… Läs hela inlägget »

Modern arbetarskildring från Malmö

Som av en händelse råkade jag på yarden, skriven av Kristian Lundberg  lagom till 1 maj. Passande då det visade sig vara en modern arbetarskildring. Inte utan sina likheter med vår nyligen pinglade klassiker Mina drömmars stad. Allt det jag berättar om är sant. Jag berättar det först för mig själv; oändligt långsamt. Så börjar… Läs hela inlägget »