Gästpingel i Sunset Park

När jag läst en bra författare försöker jag alltid övertyga maken att läsa den. Det krävs mycket lock och pock för att få det att hända, men ibland går det vägen. Som i fallet med Paul Auster. Jag bad honom gästpingla sin senaste läsuplevelse Sunset Park.

5th Av, Sunset Park, Brooklyn

Jag (alltså Pias make Patrik) läste Auster The New York Trilogy för några år sedan, men av någon anledning passade vi inte riktigt för varandra där och då. Trots den olyckliga inledningen på vår relation övertalades jag för en tid sedan att läsa Invisible och blev helt tagen av Austers språkekvilibristik och oefterlikneliga förmåga att fläta samman karaktärer, platser och berättelser. Endera har han eller jag förändrats.

Nåväl, denna lilla post handlar om boken Sunset Park och jag kan redan nu avslöja att den är om möjligt än mer fängslande och fascinerande än Invisible. Sunset Park handlar om hur vi människor hanterar traumatiska, livsavgörande händelser. Miles Heller, som är den karaktär som binder samman berättelsen, reflekterar ganska tidigt i boken:

”Every man is different from every other man, and when rough things happen, each man reacts in his own way.”

Det verkar kanske inte vara en särdeles banbrytande betraktelse, men i en mästares händer bildar det grunden för en historia om människor som vill väl, men som ibland inte har kraften att hantera livets besvärligheter utan att skada sig själva eller de som de älskar.

Skrivstil
Auster är en av vår samtids mer kreativa och intressanta författare, men trots allt finns det ett antal ingredienser som Auster ogärna byter ut när han kokar ihop sina bouillabaisser. Det betyder inte att böckerna blir tjatiga, men en läsare med visst intresse för New York och en hemlig dröm om att arbeta som gallerist i Brooklyn trivs nog extra bra i Austers sällskap. Liksom de flesta andra böcker som Auster skrivit utspelar sig Sunset Park i New York, karaktärerna är intellektuella människor som arbetar som författare, akademiker, bokförläggare, skådespelare eller konstnärer.

Auster älskar sitt New York och även om glimtar av andra delar av USA dyker upp i berättelsen är det enda egentliga syftet att skapa en kontrast till den egentliga scenen för skådespelet. Karaktärerna röstar naturligtvis på det demokratiska partiet och med jämna mellanrum ger sig Auster i kast med lite försiktig kritik av det amerikanska samhället. Men det politiska budskapet tar aldrig över berättelsen utan det är hela tiden människor och deras mänsklighet som är det centrala i berättelsen.

Betyg
Sunset Park är en bok som när jag läst den färdigt gärna skulle börja om och läsa igen. Det är en fantastisk liten bok som inte kan få något annat betyg än full pott, fem pinglor .

Du gillar kanske också...

5 svar

  1. Mia skriver:

    Jaha, vi tycks haft samma erfarenheter av Auster. New York trilogin lite halvljummet men Invisible otroligt fascinerande. Så det är väl bara att gå och köpa Sunset Park förstår jag. Tur att det snart är jullov 🙂

  2. Patrik skriver:

    Det tycker jag verkligen – en säker väg till en god jul!

  3. Hedvig B skriver:

    Ja, New York triologin tycks inte vara den bok man ska läsa för att bli Austerfrälst. Mitt intresse för Auster dog helt klart efter den. Men även jag patrik har ju ett STORT Auster fan på hemmaplan och har vid flera tillfällen lovat att ge Auster en ny chans. Och Sunset Park verkar ju lovande, det kanske får bli den som ger honom upprättelse helt enkelt!

  4. Anna skriver:

    Jaa, själv tycket jag ju New York triologi hade sina ljusa stunder!! Invisible verkligt bra. Ska bli spännande och se om denna bok överträffar?!

  5. Karin H skriver:

    Jag får väl också ge Auster en ny chans låter det som!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.