Mer nyheter för matälskaren

Jag fortsätter på Pias mat-tema genom att uppmärksamma Taste by Louise, en nyutkommen kokbok av vinnaren i tv-programmet Sveriges Mästerkock. Louise Johansson vet verkligen vad som är gott och kan kombinera nya smaker på ett spännande sätt. Imponerade av en tjej helt utan kock-utbildning att skapa egna recept som är både nyskapande och välbalanserade smaksensationer. Testade igår  hennes pilgrimsmusslor med tryffelmajonäs – vilket var otroligt gott. Jag gjorde dessutom en liten egen variant med gräddstuvad spenat i botten.

Recept:

  • 400 g pilgrimsmusslor
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • smör att steka i

Stek hastigt, max en minut.

Tryffelmajonäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 1/2 dl matolja (jag använde rapsolja)
  • 2 tsk tryffelolja eller 2 tsk färskriven tryffel
  • salt
  • nymald svartpeppar

Mixa ägg, dijonsenap och citron med en stavmixer. Droppa långsamt i olja medan du mixar. Avsluta med salt, peppar och tryffelolja.

Jag modifierade receptet genom att lägga pilgrimsmusslorna på en bädd av spenat:

  • 70 g kravodlad babyspenat
  • 1 msk smör
  • 1/2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Koka färsk bladspenat i två minuter. Låt rinna av. Bryn i smör och pudra lite mjöl över. Häll på lite matlagningsgrädde, salta och peppra.

Boken består av lite recept på olika smårätter, till exempel blåmusslor med cayennepepparsmör,  och små fina västerbottenpajer med löjrom följt av några brunchrecept och rejäl husmanskost men med en modern touch. Det finns också en rad goda fiskrätter – det var ju Louises torsk som banade väg för henne i tävlingen Sveriges Mästerkock.  Det finns också några smaskiga desserter – eller vad sägs om Chokladterrin med crunch och rosmarinsalt?  Det blir i alla fall lördagens efterrätt för mig!

Kokboken avslutas med fyra trerättersmenyer – en för varje årstid med tips på vin som passar till. Mycket ”matnyttigt” i denna bok alltså och väldigt många rätter i min smak. Allting verkar jättegott! Det enda som inte imponerar så mycket är den grafiska formgivningen som känns ganska tråkig.

Katarina L

Kommentarer: 4

  1. avatar
    Hedvig B 2012-02-06 at 10:16

    Jag skulle så gärna vilja vara en som gillar att laga mat och vara duktig på det. Men jag har insett att det troligtvis aldrig kommer att inträffa. Därmed har jag i princip slutat läsa kokböcker (läser och följer recepeten slaviskt när jag måste). Istället för att känna mig inspirerad (vilket borde vara huvudsyftet med dessa böcker) stressar de mig och får mig att känna mig otillräcklig… Men som sagt jag avundas er som både vill och kan nyttja dem på ett konstruktivt sätt!

  2. avatar
    Anna 2012-02-06 at 01:48

    Smaskigt lyxigt!!

  3. avatar
    Pia 2012-02-12 at 09:15

    Mums mums mums. Jag kollade så klart på programserien och Louise var min favorit hela tiden. Jag har bara ett aningens litet kritiskt spörsmål: Varför en titel på engelska?!

  4. avatar
    Pia 2012-02-12 at 09:15

    Mums mums mums. Jag kollade så klart på programserien och Louise var min favorit hela tiden. Jag har bara ett aningens litet kritiskt spörsmål: Varför en titel på engelska?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *