De polyglotta älskarna

För att vara fullständigt ärlig hade jag ingen aning om vad vad ordet polyglot betydde. Men nu när jag vet så blir bokens titel smått genialisk för den handlar inte bara om ords betydelser utan om svårtolkade skillnader som utmanar det mänskliga släktet förmåga att leva i harmoni.

Screen Shot 2017-02-23 at 2.57.58 pm

Lina Wolff är författarinnan till romanen De polyglotta älskarna, en berättelse där den polyglotte författaren Max Lamas manus står i fokus. Runt denna trave väl medfarna papper letar sig historier ut om ett utstuderade online dating möten med våldsam utgång, om en italiensk markisinna som blivit fattig som en kyrkråtta och om en mans hänsynslösa åtrå efter en receptionist han sett i väntan på ett möte i World Trade Center.

Belönad med Augustpriset 2016.

Belönad med Augustpriset 2016.

Det låter förvirrande och otillgängligt men det är helt precis tvärt om för Wolff’s berättelse är så tät och engagerande att jag har svårt att lägga den ifrån mig. Att ens sluta tänka på den är en utmaning.

Och till syvens och sist handlar den om mäns kvinnosyn och om hur nära åtrå ligger förnedring. Men också om människans till synes outtröttliga längtan efter att bli älskad och förstådd.

Betyg
Alltså, först blev jag lite förbannad över hur någon kan skriva så fantastiskt. Få ihop det så fulländat. Om jag vore författare så är det här precis vad jag skulle vilja åstadkomma. Därför blir det 5 beundrande pinglor av 5.

 

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Mia D skriver:

    Härlig titel! Vill gärna läsa!

  2. Hedvig B skriver:

    Har också läst den och håller med om allt du skriver. Och beundrar dig för att du klarar att beskriva vad den handlar om! Jag har vid flera tillfällen försökt prata om den här boken, men känner varje gång att jag inte kan göra den rättvisa över huvudtaget… Den måste läsas för att förstås…

  3. Arne skriver:

    Håller med, en bok jag läste med viss tvekan men som visade sig vara en riktig pärla. Blir också avundsjuk på att någon kan få ihop en så till synes förvirrande story på ett så fulländat sätt.
    Men ni kloka pinglor, det påstås vara en feministisk roman, men det har jag missat. På vilket sätt är den feministisk? Kvinnor gör sig beroende av männen och låter dem styra. Istället för att se framåt drömmer de om sina första älskare. Männen i sin tur tar för sig då de kommer undan med det. Oscar Wildes klassiska citat sammanfattar boken; “allt handlar som sex utom sex som handlar om makt”.
    Den påminner inte så lite om Lena Anderssons mästerverk, Egenmäktigt förfarande, kvinnor förminskar sig för att få kärlek från en skitstövel. Som man blir jag beklämd, inte bara av männens beteende utan än mer av kvinnors belönande av det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.