Dags för duktiga flickors revansch!

Det var länge sedan vi hade en gästpingla här på bloggen så därför är det extra roligt att få presentera Sanna som har läst Duktiga flickors revansch av Birgitta Olsson (Bokförlaget Forum).  

Sanna 2”Den största risken är inte att sikta för högt och misslyckas, utan att sikta under sin förmåga.”

Att vara duktig är något positivt. Flit, ambition och hjälpsamhet är alla goda karaktärsdrag. Samhället har dock fått duktigheten att bli något dåligt. Att vara plikttrogen, driftig och skötsam är personlighetsdrag har idag en negativ klang. Detta slår särskilt mot duktiga flickor. Istället för att se flickor och kvinnor med ambition och tydliga mål som en tillgång, blir de beskrivna i negativa ordalag. Exemplen är många. Framgångsrika kvinnor är sönderstressade ”prestationsprinsessor”. Flickors goda prestationer i skolan börjar ses som ett problem istället för som den bästa vägen för kvinnan att skapa ett självständigt liv. Flickor och kvinnor riskerar med detta att hållas tillbaka.

duktiga-flickors-revanschDetta vill Olsson ändra på. Det ska inte vara fult att vara duktig, utan något eftersträvansvärt. Det är just de duktiga flickorna som kan ändra världen, krossa glastak, bli självständiga och klättra högre på den sociala stegen. Olsson vill lyfta och hylla dessa flickor och kvinnor. Det är dags för duktiga flickans revansch!

Boken har sin grund i Olssons egna upplevelser och erfarenheter som duktig flicka. Hon beskriver sin barndom och ungdom som den tysta, timida, tänkande och ambitiösa person hon var. Under bokens gång får vi följa med i hennes utveckling som yrkeskvinna, studerande, politiker och mamma. Olsson lyckas förmedla sin historia på ett personligt sätt som ger en ny och nyanserad bild av vem denna kloka och starka person är.

Ett avsnitt som jag särskilt uppskattar är när Olsson diskuterar den politiska vägen till jämställdhet.

Det är med nyfikenhet jag läser henne argumentera för att den liberala feminismen är den rätta vägen mot jämställdhet. Som så kallad vänsterfeminist har jag en annan syn på hur vi uppnår ett jämställt samhälle. Trots detta ser jag flera fundamentala likheter och inser att min personliga röda syn på jämställdhet har oväntat många likheter med den blå, liberala politiken. Intressant och lärorikt, minst sagt.

Det mest personliga och ärliga inslaget finner läsaren i kapitlet där Olsson beskriver arbetet som politiker och hur hon som gravid, och sedan småbarnsmamma, bemöttes av kollegor och media. Kanske är det också detta avsnitt som på det mest konkreta sättet tydliggör den alltjämt rådande obalansen mellan könen i fråga om makt, karriär och föräldraskap.

Vem ska läsa den här boken? Den är en perfekt present till unga tonårstjejen eller yngre kvinnan som är på väg ut i yrkeslivet och som behöver en ”boost”. Mitt 19-åriga jag hade behövt boken och Olssons konkreta tips och uppmuntrande ord. Som kvinna mitt uppe i karriären ger boken mig en nytänd framåtanda och en del nya perspektiv på frågor som redan snurrat runt i tankarna.

Det är en stor igenkänningsfaktor och intresse som jag snabbt tar mig pärm till pärm. När jag lägger ifrån mig boken känner jag mig fylld med energi och ambition. Och ja, kanske blev jag lite liberal på kuppen.

Boken får fyra av fem gästpinglor!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Hedvig N skriver:

    Så roligt med en gästpingla igen. Och särkilt roligt att du valde Birgittas bok. Tack Sanna!

  2. Hedvig N skriver:

    Så roligt med en gästpingla igen. Och särskilt roligt att du valde Birgittas bok. Tack Sanna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.