Vandrande stjärna- lika aktuell idag

När  jag  berättade vilken nobelpristagare jag valt inför vår Nobelmiddag, så såg de flesta frågande ut. “Clézio,vem då?” “När fick han priset?” “Var det han som kom till prisutdelningen iklädd sandaler?” osv..

Ja,  Jean -Marie Gustave Le Clézio känns fortfarande ganska anonym i Nobelprissammanhang. Men denna fransman tilldelades alltså Nobelpriset i litteratur 2008 med motiveringen “uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

Jag läste hans Vandrande Stjärna som handlar om tonårsflickan och judinnan Esther. Tillsammans med sin mamma och andra judiska flyktingar tvingas hon fly från en by i Sydfrankrike där hon bor 1943 för att inte hamna i tyskarnas händer. Målet är att familjen ska ta sig till Jerusalem med båt och börja ett nytt liv. Esther och mamman lyckas ta sig över till Italien och lever där i en tröstlös väntan på fadern som inte återvänder från bergen.  Några år senare gör Esther och hennes mamma ensamma  den strapatsrika resan med lastbåt till Palestina som kort därpå (1948) utropas till staten Israel.

Samtidigt som staten Israel utropas tvingas den palestinska flickan Najma lämna sin hemby för ett dammigt flyktingläger, där svält och epidemier härjar bland den aldrig sinande strömmen av fördrivna. När Esther kommer till Israel möter hon en karavan med palestinska män, kvinnor och  barn på flykt. Under  ett kort ögonblick träffas Esther och Najma, den ena på väg mot sina drömmars mål, den andra på väg mot en ändlös mardröm. Det är ett möte de aldrig glömmer.

Därefter får man följa både Esthers och Najmas liv parallellet i boken. Krig, våld och landsflykt är den röda tråden i denna otroligt vackra och berörande historia. Ja, handlingen utspelar sig under andra världskriget och åren som följer på freden 1945. Men temat känns lika aktuellt idag med alla konflikter och de många människor som tvingas fly från sina hemländer.

När Clézio låter två flyktingars öden spegla sig i varandra synliggör han Mellanösternkonfliktens grymma paradox på ett väldigt konkret sätt. Vandrande stjärna ger en förståelse för vilket lidande hundratusentals människor som tvingas fly genomlider och skulle lämpa sig bra som diskussionsbok i gymnasieundervisning inom tex historia eller sammhällskunskap.

Läs den!

PS. Clézio är född i Nice 1940 och debuterade redan som 23-åring med Rapport om Adam. Clézio, som är tvåspråkig och skriver  både på engelska och franska, har flyttat runt mellan olika kontinenter i hela sitt liv och arbetat som universitetslärare och författare.  Han har en lång meritlista med olika priser. Tex så tilldelades han även Stig Dagermanpriset 2008 ( samma år som han  även tilldelades Nobelpriset i litteratur).

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Anna skriver:

    Låter verkligen intressant och spännande att läsa.

  2. Karin H skriver:

    Ja, verkligen intressant! Vad skulle du sätta för betyg, Hedvig?

  3. Katarina Lindström skriver:

    Ja, boken är i högsta grad aktuell. Ska ge Clézio en chans!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.