Den nakne kocken – nu på 30 min

För drygt 10 år sedan ärvde jag en kokbok av en kollega på Arla. Han hade bott i London några år och talade sig varm för denne nye hete kock som alla Londonbor köade för att få äta hos. En stjärna var född! Jamie Oliver var hans namn.

Jamie har utvecklats lite på 10 år…

Jag ska ärligt bekänna att jag inte lagade speciellt många rätter ur denna kokbok, men var ändå vansinnigt road av att bläddra i den och titta på hans matlagningsprogram. Detta var på den tiden dessa fenomen var nymodigheter.

Sedan dess har kokboks- och matlagningsprogramsmarknaderna formligen exploderat. Kockar som lagar, bedömer, slickar, intervjuar och sjunger sig igenom TV-show efter TV-show. Ostkakor i motljus och rostiga gamla kakaoburkar har fotats med dimmig lins och prytt omslagen på tonvis med kokböcker genom åren.

Min andra bekännelse är att jag troligen är en av de allra mest hängivna matnördar i målgruppen för dessa produktioner. Jag vet inte hur många hyllmeter kokböcker jag har köpt, och inte heller hur många timmar jag spenderat framför TV:n för att se måltider, bakverk och desserter bubbla fram.

Jamie-pizzan har räddat partyt många gånger. Altid lika gott!

Men det är Jamie Oliver som är originalet: den TV-kock som aldrig gör en besviken, som alltid inspirerar och aldrig blir trist. Ja det tycker i alla fall jag! Genom åren har jag köpt (nästan!) alla hans böcker och missar aldrig hans matlagningsprogram. Givetvis har jag hans App på telefonen och surfar ofta in på hans sajt för nya recept, matinspiration och handgripliga hur-gör-man-instruktioner.

Home away from home
När det för en tid sedan var dags att bo utomlands några månader och endast ha plats för några få kokböcker i hushållet, var det en självklarhet att införskaffa Jamies 30-minuters menyer.

Och inte blev jag besviken. Tvärt om, för på 30 minuter kan man med mycket enkla medel trolla fram en middagsmeny som både ser stilig ut och smakar mumsfillibabba.

Här kommer tre favoriter:

En mycket festlig och smaskig meny som är helt vegetarisk. Genialt att ha citronskal i spenatpajen…

En höstig senapskyckling att skriva hem om.

Givetvis finns det mängder av snabba pastarätter att välja på.

Betyg
Min tredje bekännelse i detta inlägg måste bli att jag inte lyckats hålla Jamies tidsram på 30 min en endaste gång. Men det gör faktiskt inte ett dugg. För med tanke på resultatet är det helt klart värt att lägga dessa 45 minuter på att laga ett riktigt gott mål mat. Hoppas bara att jag orkar hålla i detta när jag kommer hem till Svedala igen…

Hur som helst denna kokbok är superbra. Recepten är enkla att följa och lyckas med (om man läser igenom dem innan man sätter igång…) och resultatet både ser ut och smakar som om det är en riktig stjärnkock som varit i farten.

Betyget bli 5 kökspinglor av 5 möjliga!

BONUSRECEPT:
Tines supersnabba dansk/norska kalljästa bröd
Under mina månader i Australien har jag lärt känna en cool jänta fra Norge. Vi har haft otroligt mycket skoj tillsammans och dessutom lärde hon mig att baka bröd. Vansinnigt gott, ofattbart enkelt och färdigt i en grisblink. Tusen tack för det Tine! 😀

Så här gör man:

1) Plocka fram två påsar torrjäst, 3 tsk salt och 5 dl kallt vatten och 12 dl mjöl (blanda friskt mellan vetemjöl (ca 6 dl), fullkornsmjöl (ca 4 dl) + några deciliter linfrö/solrosfrö/etc).

2) Lös upp jästen i det kalla vattnet, tillsätt saltet och rör sist i allt mjöl. Det ska vara väldigt kletigt när allt är ihopblandat.

3) Täck bunken med plast och låt stå i kylskåpet i minst 6 timmar, gärna över natten.

4) Efter kalljäsningen häller du upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda inte! Bara dela och forma två långa bröd med hjälp av att täcka ytorna med mycket mjöl.

5) Sätt ungen på 250 grader och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Dra därefter ner temperaturen till 200 grader och fortsätt grädda i 10 min till.

6) Njut!
(Man kan baka brödet på rent vetemjöl också. Då blir det kalas-bryt-bröd som passar supert på en buffé.)

Du gillar kanske också...

6 svar

  1. Mia skriver:

    Herregud Pia! Nu får du allt komma hem ifrån Australien så vi får käka lite middagar tillsammans igen! Så som du lagar mat och dessutom fotograferar så tjusigt så borde du allt fixa en egen kokbok snart. 🙂

  2. Pia skriver:

    Hihihi Mia du är för gullig. Tack. I maj ska du och familjen få smörja kråsen rejält. 😉
    Höhöhö jag är speciellt nöjd med kylskåpsbilden. Den är så uttrycksfull, sådan komposition, sådant ljus… 😉

  3. Karin H skriver:

    Håller med, det börjar bli dags för en egen kokbok. Snyggt! Men visst är det märkligt att den där tidsmarginalen aldrig håller. Och man undrar hur de som publicerar recept har räknat ut den.

  4. Anna skriver:

    Mmm, vilken njutning Pia!! Så inspirerande du är!!

  5. Katarina skriver:

    Mums – vad sugen jag blir. Gillar också Jamie Oliver och hur han riktigt slösar med olivolja. Gör ofta hans helstekta kyckling i ugn – den har krispigt skinn, doftar av örtkryddor och riktigt dryper av fett:-)

  6. Pia skriver:

    Lova, lova, lova mig att ni testar Tines bröd. Det är såååå snorenkelt. Lägger ni 10 minuter på kvällen innan ni går och lägger er för att röra ihop grejerna + 5 minuter på morgonen när ni ska dela upp degen i två bläffor på plåtarna så får ni garanterat det godaste frukostbrödet ni kan tänka er. Ja man blir knappt kletig om fingrarna! Lova? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.