Makten – omvänd könsordning i Atwoods anda

maktenAtwood-nördar som vi alla är i den här bokklubben har vi träffats lite extra i september. Samma kväll som Margaret Atwood släppte sin efterlängtade uppföljare till A Handmaids Tale world wide tillhörde vi den tappra skara som såg henne presentera boken Live on Cinemas på stadsbiblioteket i Karlstad. Och döm om vår förtjusning när hon passade på att tipsa om just den bok vi läst inför vår senaste träff: Makten av Naomi Alderman!

“Årets bok för alla feminister” har den tydligen kallats i Borås tidning. Men på vår senaste träff hemma hos Kia var vi inte så säkra på om det stämmer. Snarare är det en bok om just det som titeln säger: Makten – här manifesterad i ett fysiskt övertag – och hur den korrumperar, oavsett kön.

Makten är en lek med könsroller – ponera att det var kvinnor som hade det fysiska övertaget gentemot män – vad skulle hända då? I denna berättelse handlar det om “härvor” – ett nytt slags organ som författaren fantiserat fram. Det sitter vid nyckelbenet hos kvinnor och ger dem möjlighet att skicka ut elektriska stötar, som kan vara allt från obehagliga till dödande. Genom denna dödliga makt som kvinnor plötsligt får vänds hela världen långsamt upp och ned. Män förtrycks, utsätts för sexuella övergrepp, mördas bestialiskt, sätts under kvinnliga förmyndare – kort sagt allt det som händer kvinnor världen över idag. 

–  Människor klarar inte av att förvalta makten, den leder alltid till förtryck oavsett om det är kvinnor eller män som har den.
– Det blir otroligt skrattretande när man får saker satta i det omvända perspektivet och så tydligt – så här är det ju i verkligheten!
– Själva idén är helt genial. Boken är brilliant och väcker många tankar.

Gillar man Margaret Atwood gillar man förmodligen den här boken också. Det enda negativet omdömet som fälldes under vår träff är att persongalleriet är lite FÖR rikt. För några av oss var det svårt att hänga med i det och att intressera sig för alla karaktärer.

Enligt Karin påminde ”Makten” henne mycket om en bok hon läste för cirka 30 år sen : Egalias döttrar av Gerd Brantenberg, som handlar om landet Egalia där männen är underordnade kvinnorna, och tvingas bära pehå ( = penishållare ) från och med puberteten.

En sista brasklapp! Det är viktigt att inte läsa slarvigt. Det allra häftigaste med “Makten” är själva upplägget, att det är “en bok i boken”. Vilket vissa av oss missade eftersom vi skumläst början och slutet som består av en korrespondens mellan två författare. Om man ska sätta tänderna i den här boken – vilket vi pinglor  varmt rekommenderar – ska man läsa de breven noga, eftersom de tillför ytterligare en tankeväckande dimension till hela berättelsen.

Så här glada blev vi pinglor på Bibblan när vår idol nämnde den bok vi just då läste

Så här glada blev vi pinglor på Bibblan när vår idol nämnde den bok vi just då läste

 

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.