Kategori-arkiv Klassiker

Tankar efter ett minimaraton med Handmaid’s Tale

The Handmaid’s Tale säsong 3 har nu startat på HBO och det firade jag genom att se tre avsnitt på raken. I väntan på fortsättningen plockade jag fram mitt ex av boken för jag ville kolla en sak jag kom ihåg. Jag mindes att jag särskilt studsat till över en passus i epilogen, som är… Läs hela inlägget »

Väggen

Die Wand (Väggen på tyska) en modern klassiker författad av Marlene Haushofer  – en läsupplevelse som inte lämnar någon varken oberörd eller obrydd utlovades. Kan verkligen så höga förväntningar införlivas? Pocketpinglorna har svaret.  En medelålders kvinna reser från stan för att besöka sin kusin i en jaktstuga i de österrikiska alperna. Hon anländer till ett… Läs hela inlägget »

Den klassiske Älskaren

Jag kände ju givetvis inte Marguerite Duras men efter att ha läst hennes självbiografiska kortroman Älskaren jag kan riktigt känna vilken våldsamt stark och befriande egensinnig personlighet hon måste ha varit, redan blott 15 år gammal. Liksom författarinnan själv växer huvudrollsinnehaverskan upp i Saigon på 40-talet. I Franska Indokina, den dåvarande franska kolonin, var kärleksaffärer över de… Läs hela inlägget »

Ett moln på min himmel

Françoise Sagans debutroman Bonjour tristesse kan vara en av de bästa böcker jag någonsin läst. Rafflande handling, fängslande språk och komprimerad så varje stycke känns fulländat.   Egentligen en ganska banal historia En moderlös ung flicka och hennes stilige, dekadente far lever ett minst sagt utsvävande liv i 1950-talets Paris. I ett rusigt moln av cigarettrök och… Läs hela inlägget »

Skandalböcker genom tiderna

Förra helgen besökte jag vårt 100-årsfirande stadsbibliotek i Karlstad för att höra  litteraturdocenten Torsten Rönnerstrand prata om skandal- och debattböcker  genom tiderna. Det står helt klart att det varierat genom historien vad som betraktas som skandalöst och väcker debatt. Och att böcker som ses som helt normala och harmlösa i ”sin tid” kan väcka skandal 100… Läs hela inlägget »