Passionerad kokboksnerd

Jag har ett bokmissbruk. Det stavas kokböcker.

Leila Lindholms “one more slice” är en mycket värdig uppföljare till det tidigare underverket “a piece of cake”.

Vill inte tänka på hur många tusentals kronor jag lagt ner på denna last. Såväl i skåp som i bokhyllor travas de färgglada och frestande godingarna på höjden.

Favoriterna för tillfället får utgöra piffiga inredningsattiraljer. En del förblir bara skådebröd medan andra är kladdigt, tummade – bärandes hundöron vid pålitliga favoriter som alltid går hem i alla församlingar.

Den senaste guldklimpen jag burit hem är Leilas one more slice.

Har ännu inte hunnit provat något recept men hennes Rocky Road Brownies måste vara det mest geniala cross over receptet skådat på denna sida millennieskiftet.

Vilken är din favoritkokbok?

Du gillar kanske också...

11 svar

  1. Mia skriver:

    Anna och Fanny Bergenströms “Under valnötsträdet” är min absoluta favorit!

    Den har ordnat alla recept efter smakteman – vanilj, citrus, chili, ingefära, kardemumma, choklad, örter, pepparrot etc. Så himla smakfullt och lockande! Härliga bilder ackompagnerar förstås recepten samt i slutet ges förslag på olika menyer.

    Det kan tänkas att någon får några smakprov ur denna guldgruva om någon helg då ett gäng snygga tjejer ska frossa i mat och vin i en stuga vid en sjö utanför Karlstad…..

  2. Pia skriver:

    Åhhh vad härligt det låtet Mia! Jag längtar.

    Ja Fannys är en tungviktare in koksboksklassen. Tillsammans med Monica Ahlberg utgör de väl Sveriges kvinnliga kokbokselit.

    På tal om matglada kvinnor får vi ju inte glömma Nigella Lawson i sammanhanget.

    Åsså har vi ju allas vår Jamie. Men han är ju förvisso kille… men helt ok ändå.

  3. Helena Olsson skriver:

    Jag har hunnit testa lite! Rekommenderar Key lime pie – helt gudomlig! Till detta kan man koka sig en burk kond. mjölk för att få en perfekt kolasås – det står inte alls i receptet att det hör till… men kolasås funkar ju till de flesta söta anrättningar 🙂

    Fast även om man inte hinner testa så kan man ju dregla lite över alla bilder och tänka ut i vilken ordning man ska gå igenom boken under semestern! KRAM

  4. Pia skriver:

    Kolasås av kondenserad mjölk låter intressant. Hur gör man?
    Åt en makalös Key lime i Key West för många år sedan. Som efterrätt till en stor tonfisk som snabbt visats upp för en het panna. På en restaurang längs havet i solnedgången. Ett av mina mest oförglömliga matminnen. Tack för du påminde mig om det Helena!

  5. Karin Höiesen skriver:

    Svårt att bedöma vad som är bra med kokbok ibland. Jag har också “Under valnötsträdet” och tyckte den var helt fantastisk att bläddra i när jag fick den, men jag kan inte påstå att jag efter det har tittat i den, än mindre lagat något från den.

    Oftast slår jag upp “Bonniers stora kokbok” för att kolla någon detalj, t.ex gradantal/tillagning, annars kör jag mest på tråkig rutin. Maken har en svaghet att handla kokböcker på bokrean, men det brukar inte bli mycket lagat där heller. Vår kokbokssamling är alltså mest dekorativ.

  6. Katarina skriver:

    Jag delar din last Pia, så jag vet hur förrädiskt detta missbruk är. Härliga kokböcker som jag köper in och lägger i stora travar. Det finns otroligt mycket god mat, tyvärr hinner man aldrig laga alla rätter. Jag gjorde två fina inköp på bokrean: Jamie Olivers “Hemma hos Jamie” – fyra årstider i köket, framförallt härliga sparris och rabarberrätter. En överraskning var också kokboken “Mera Fradagsgourmet” – 140 recept ur allt om mat. Väldigt tråkigt layoutad men med fantastiskt bra recept. Många goda och oförglömliga såser finns det i den. En av mina favoritkokböcker just nu är annars Per Morbergs första. Mycket enkelt och gott, men kanske inte alltid så nyttigt. Jag gillar att han lagar mat på samma sätt som jag – mycket fingrar i maten, stök, improvisation och massor utav disk. Antagligen lagar jag mat som en riktig karl! Såg att han hade gett ut en grillkokbok nu – funderar på att köpa den…

  7. Helena Olsson skriver:

    Kolasås på kondenserad mjölk görs enklast genom att fylla en gryta med vatten och koka upp, stoppa i konservburken i grytan (ta av pappret först, vattnet ska täcka burken hela tiden) och koka i två timmar, plättlätt mao! Och mumsigt så klart!

    Till Katarina oxå: Morbergs senaste kokbok verkar riktigt najs, vi har inte hunnit göra något ännu men dreglat över bilderna och recepten! Problemet är att man nu vill ha hans stora stekbord/platta, vad det nu kan kallas, i trädgården… inte gratis direkt… men ger förmodligen gudomliga upplevelser!

  8. Pia skriver:

    Två timmar!!! Du menar att jag måste ha viss framförhållning med mina sockerchockar… 😉

    Till alla matnerdar som även vill att det vardagligt enkla krubbet ska smaka bra, vara enkelt och nyttigt kan jag rekommendera tidningen LagaLätt. Perfekt vardagsmat med lite twist.

    Åsså världens bästa sajt med matinspiration: arla.se

    Och slutligen bästa Iphone mat appen kommer från Kelda. Den gör en aldrig rådlös i matfrågor.

  9. Anna skriver:

    Vi har blivit helt uppslukade av regnbågsmat i vår familj. Så vi läser böcker av Helena Nyblom – Supermat- o Inga-Brita Sundqvist -mat som föryngrar-. Mycket intressanta böcker och härliga recept. Äta regnbågsmat innebär att man vid varje måltid äta

  10. Anna skriver:

    oops, fortsättning följer här…
    vid varje måltid äta mat med olika färger. Så mycket olika färger som möjligt är en grundregel. Då får man i sig mängder av nyttiga fytokemikalier o du blir pigg o frisk som en nötkärna!

  11. Pia skriver:

    Vi var ett gång tjejer som var på en föreläsning med henne i vintras. Sammanfattningen var att äter man en massa granatäpple och blåbär så kommer man att leva tills man blir 102. Intressant! Och gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.