Pinglorna i glossigt magasin

För en tid sedan fick Pocketpinglorna förfrågan om att vara månadens bokklubb i magasinet TARA. Så klart tackade vi ja! I uppgift fick vi att berätta om vår blogg, betygsätta Margaret Atwoods senaste roman Syndaflodens år och ge lite sköna boktips. Bruttotexten ser ni nedan. Artikeln i tidningen blev lite kortare…

 

Vilka är Pocketpinglorna?
Vi är alla mellan 38-43 år gamla och bor i Karlstad – förutom Pia som sedan några år bor i Göteborg. Tack vare vår blogg håller vi dock mycket kontakt och för idag samtal om böcker även digitalt.

Själva bokklubben startade vi i Karlstad 2004. Vårt mål är att läsa så mycket böcker vi bara kan mellan dagishämtningar, körrepetitioner, karateträningar, språkkurser, tvättvikning, ridning, fotbollsskjutsar, resor kors och tvärs, kalasande, renoveringar och jobb.

Vi läser allt från tonårsfantasy till klassiker och träffas var femte onsdag och diskuterar, eller ”pinglar”, de böcker som vi läst gemensamt. Med våra skiftande bakgrunder när det gäller såväl yrkesliv (skolan, vården, informationsbranschen och medievärlden) som familjeliv (sambos, gifta, separerade, med barn, utan barn, lägenheter och hus i sta’n & på landet) och våra olika läsvanor samt preferenser så bidrar vi alla till diskussionerna som rör sig obesvärat mellan högt och lågt. Det ska erkännas att samtalen kring böckerna ibland endast varar några minuter för att sedan sväva ut kring livet i allmänhet.

Under åren som gått (nästan 10 år!) har vi hunnit prata om både stort och smått och bokklubben har blivit en viktig ventil i vardagen för oss alla.

Pocketpinglorna.se
Vår blogg startade vi för drygt ett år sedan. Lite av nyfikenhet på bloggen som form men också för att kunna diskutera böcker mellan våra träffar och med andra. Ambitionen är att försöka inspirera varandra och andra till ett aktivt läsande. Vi vill ge tips och förhoppningsvis få tips på läsvärda böcker där så många genrer som möjligt finns representerade.

Detta är teknikpinglan Martin som vårdar vår blogg med ett aldrig sinande tålamod.

Vi fick hjälp att bygga bloggen av Hedvig N:s make Martin (även kallad Teknikpinglan). Vi träffades några gånger och diskuterade hur vi ville ha den och sedan körde vi igång. Bloggen är byggd i verktyget WordPress och vi är alla åtta redaktörer med lika rättighet att redigera och ändra.

Verktyget är lättanvänt och även de av oss som inte jobbat med webb eller blogg förut kom snabbt igång. Vi har diskuterat ambitionsnivån med bloggen och kommit fram till att det måste vara lustfyllt att skriva och att var och en skriver efter ork och förmåga. Den får absolut inte bli ytterligare ”ett måste” i vardagen. Några av oss är mer aktiva än andra och det varierar över tid. Vi tycker det är kul och det känns spännande att allt fler ”utifrån” börjar hitta oss och deltar i diskussionerna. 

Synpunkter om Margret Atwoods Syndaflodens år

De flesta av oss är lyriska över boken. För flera år sedan läste vi Oryx och Crake, men var då inte lika överens.

Oryx och Crake kändes mer drömlik, konstig och otydlig. Ja stundom helt urflippad! Jag upplevde däremot Syndaflodens år som mer sannolik och därmed mer otäck.”

”Det känns som om båda böckerna vinner på att läsas ihop. I det skenet känns även Oryx och Crake” som ett sannolikt framtidsscenario.

”Anknytningstemat är intressant eftersom samma berättelse berättas ur olika vinklar och med andra detaljer.”

Vi är oerhört imponerade och fascinerade av Atwoods skrivande:

”Hon skriver intelligent och analyserande. Det är en tydlig samhällskritik när det gäller skönhetsideal, den etiska demoraliseringen, våldet och überkommersialismen. Och samtidigt raljerar hon med miljörörelsen. Vissa delar i boken är rent humoristiska, trots det mörka temat.”

Men några kritiska tankar finns också:

”Jag hakade upp mig på en del detaljer, som att just dessa personer överlevde och sen träffades, när det fanns så mycket folk från början. Det kändes så osannolikt.”

”Oavsett om man gillar Atwoods sätt att berätta eller inte är hennes framtidsscenarion skrämmande. Man börjar tänka tankar som; Vad behöver vi göra idag för att det inte ska sluta så där? Inte kan det väl räcka med att sortera sopor och åka kollektivt?”

Det samlade betyget vi slutligen enades om är 4 av 5 pinglor.

Pocketpinglorna tipsar
Under våra sex år tillsammans har vi gett oss i kast med det mesta; tonårsfantasy och klassiker, reportageböcker och chicklitt, självhjälpslitteratur och deckare.

Jonas är och kommer alltid att vara lite av en husgud för Pocketpinglorna. Vissa av oss har haft förmånen att höra honom föreläsa och Mia har till och med tagit en fika med honom på tu man hand. Vi andra var givetvis gröna av avund…

Några böcker och författare som vi kommer ihåg lite extra:

  • Joyce Carol Oates är vår husgudinna med verk som Fallen, Blonde och Våld
  • Jonas Hassen Khemiri är vår husgud med banbrytande romaner som Ett öga rött och Montecore
  • Vi måste tala om Kevin av Lionel Shriver var kanske den bok som givit upphov till mest diskussion; Föds man ond? Hur påverkas läsupplevelsen av om man tro att det är en verklig berättelse, men som sedan visar sig vara fiktion?
  • Våtmarker av Charlotte Roche blev något av en läs-chock med ett ämne som sällan tidigare sett dagens ljus
  • Några av de böcker som vi alla varit eniga om att ge högsta betyg är: Jane Eyre – Charlotte Brontë, Middlesex – Jeffery Eugenides och Flyga Drake – Khaled Hosseini.

Du gillar kanske också...

5 svar

  1. Hedvig N skriver:

    Toppen Pia! Min enda invändning: Tara borde ha gjort ett uppslag på oss! 😉

  2. Pia skriver:

    Ja märkligt att de valde att prioritera den däringa BingoLotta vá?!

  3. Anna skriver:

    Minst ett helt uppslag med denna fantastiska beskrivning av oss!! 😉

  4. Katarina L skriver:

    Kul att läsa om oss och fantastiskt vad mycket bra böcker vi har läst (många av dem hade jag aldrig läst om det inte vore för Pocketpinglorna)!

  1. 2014-06-05

    […] Det är HBO som under ledning av Darren Aronofsky kommer att göra en miniserie av Oryx och Crake, Syndaflodens år och MaddAddam.  […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.