Från Lindfors Folkets park till övergivna skyskrapor

Ett övergivet lyxhotell i Tjeckien pryder omslaget till Avgrunden

Med sin första bok startade Jan Jörnmark, fotograf/ författare och docent i ekonomisk historia,  i princip en folkrörelse.  Övergivna platser hette den och idén kom till efter ett besök i gamla Lindfors Folkets Park utanför Filipstad. De två böcker som följde blev mycket omskrivna och många följde i hans fotspår för att utforska övergvivna platser runt om i Sverige. Nu har Jan Jörnmark kommit ut med en ny bok: Avgrunden.

Jan Jörnmark

Hans fascination för övergivna platser är kvar, men nu har han sökt sig utanför Sveriges gränser och gett sig ut i vida världen.
I USA, Japan, Tjeckien mfl länder visar Jan Jörnmark oss kvarlevorna av de luftslott som byggts upp i olika ekonomiska bubblor som blåst upp och briserat i modern tid. IT bubblan, Bostadsbubblan och nu senast statsskuldsbubblan. Till sin hjälp har Jan Jan Jörnmark den här gången tagit bildkonstnären Annika von Hausswolff. Bland annat har de besökt övergivna skyskrapor (!) i Detroit, en avfolkad stad som föll offer för sin egen bilindustri. Utsikten därifrån nattetid beskriver Jan Jörnmark som att skåda ut över Gotham city.

Nu sprider ju sig en protestvåg mot den ekonomiska utvecklingen, framför allt i USA där man på gräsrotsnivå börjat demonstrera mot fasonerna på Wall street, bankerna och det system som skapade dessa ekonomiska bubblor. När jag intervjuade Jan Jörnmark om boken i P4 Värmland (lyssna här) frågade jag vad han tyckte om den här protestvågen. Han sa att den är alldeles nödvändig. Här följer ett litet utdrag ur boken:

Bubblorna har skapat en falsk känsla av rikedom och fått fruktansvärda efterverkningar. Den senaste amerikanska bostadsbubblan hade förödande effekter under 2008 och 2009 då miljoner människor fick lämna sina hem. När ekonomin gick i stå ökade arbetslösheten snabbt och gigantiska företag som General Motors och Ford var nära att kollapsa. För den amerikanska staten, som tvingades garantera banksystemet samtidigt som skatteinkomsterna föll var situationen katastrofal. Budgetunderskotten slog alla rekord och sensommaren 2011 av bubblan.Det är misslyckandet som gör dagens Detroit till en effektiv symbol för omvandlingsprocessen. Den utbildade och köpstarka medelklassen hade redan flyttat till förorterna när det avgörande utveckla nya kunskaper och branscher som kunde klara globaliseringen. I hög grad berodde det på att motsättningarna var en integrationsproblematik mellan svarta och vita som man inte kunde lösa. Segregationen ökade oavbrutet och i slumområdena gick kravallerna över i ”Hell Nights”, där bilburna gäng åkte runt och brände ned hundratals lämnade byggnader. Den allt tommare staden förvandlades till en krigszon. Bilindustrins kollaps och bostadsbubblan var bara slutsignalerna för en process som pågått i många decennier. Tanken på att skriva en bok om globaliseringen väcktes redan vi gjorde den första resan tillbaka sommaren då jag förstod hur svårt det skulle bli, för den gången fångades vi av stadens skräckstämning så till den milda grad att vi knappt vågade går ur bilen.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Pia skriver:

    Intressant… lite som den där morbidtrenden i resebranschen för några år sedan. Ja att fara runt och se på olika platser som är kända för att någon/några dött där.

  1. 2012-05-11

    […] och botanisera, idag kan man läsa böcker om andras upptäcksfärder  i modern nutidshistoria. Jan Jörnmarks böcker är några exempel, men det finns […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.