Böcker kan göra skillnad

Nyttan av att läsa? Går den att mäta? Vi har tidigare haft en diskussion om nyttan av att läsa böcker och om skönlitteraturen kanske gör oss till “bättre” människor, eller åtminstone lär oss något om hur det är att vara människa. Vetenskapligt mätbart eller inte så är i alla fall jag övertygad om att skönlitteraturen kan ge oss nya perspektiv på livet och svara på viktiga livsfrågor.

En krönika, Hanna dömdes att läsa Selma Lagerlöf,  i dagens Nya Wermlands Tidning är ytterligare ett “bevis” på skönlitteraturens magiska kraft. En jättefin berättelse (som krönikören själv i sin tur läst i  tidningen Vi läser nr 1/2012) om en ung svensk kvinna som bor i Brasilien och som hamnat på villovägar i livet. Hon greps av brasiliansk polis med ett kilo kokain i resväskan. Domen blev såsmåningom tre års samhällstjänst samt – läsning. Den brasilianska domaren hade googlat och hittat ett par svenska böcker som han tyckte verkade lämpliga av författarna Selma Lagerlöf och Harry Martinson. Domaren ansåg att hans uppgift var att se till att hon blev en bättre människa och det skulle hon inte bli om hon stängdes in i ett brasilianskt fängelse.

Är det inte underbart? Läsningen har bidragit till att förändra Hanna och ge henne perspektiv på sitt liv.  Bli glad och läs krönikan eller, kanske änne bättre, köp tidningen Vi läser (något jag fick lust att göra) och ta del av en solskenshistoria som vittnar om läsandets läkande kraft.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Katarina L skriver:

    Läste artikeln i Vi läser (som jag prenumererar på) och tänkte att det finns hopp om en bättre värld. Jag tyckte det var fantastiskt med domaren som gjorde en djupare analys över vad domslutet skulle ge för effekt – det borde göras oftare. Speciellt unga förstagångsförbrytare som “hamnat på fel spår” blir inte bättre människor av att hamna i fängelse. De behöver annan vägledning och litteratur tror jag utvecklar både empati, självinsikt och förståelse för sammanhang. Böcker kan också få en ensam, vilsen själ att känna sig mindre ensam och mindre vilsen.

  2. Anna skriver:

    Verkligen något att ta efter i andra länder!! Håller med både Mia och Katarina till fullo!!!

  3. Hedvig N skriver:

    Ja, när får vi se sådana domar i Sverige? Lustigt också att domaren valde Selma. Själv lär hon ha beskrivit sitt livsverk så här (enligt Hoarece Engdahl): “Jag skriver om människor som bättrar sig”. Och när man tänker efter är det faktiskt precis det hon gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.