Kvinna i Iran – en fjäril i koppel

Fjäril i koppel av den iranskfödda svenska komikern Zinat Pirzadeh har alla ingredienser för en riktigt bra roman, i likhet med Skära för sten eller varför inte Flyga drake, som förlaget lockar med på bokomslaget. ” Om du tyckte om Flyga drake kommer du att älska fjäril i koppel”, står det på framsidan.  Fjäril i koppel är en historia som löper över flera generationer, men med den iranska flickan Shirin i centrum av handlingen. Shirins farfar kommer som flykting till Iran från Ukraina och slår sig ner i den lilla staden Zadrabad. Där köper han en stor muromgärdad fastighet till underspris eftersom det vilar en förbannelse över huset. Alla familjer som bosatt sig där har drabbats av olycka. Men Shirins farfar rustar upp huset och skapar en fantastisk trädgård, sedan friar han till stadens längsta flicka.

Ur denna början på romanen spirar flera berättelser och anekdoter från släktens liv, med ett rikt persongalleri. Vi får följa hur Shirins far som föds stum börjar tala efter en pilgrimsfärd till Mecka, Shirins uppväxt som ensam flicka bland fem bröder och hur farbror Abbas lär henne att hjälpa honom fuska i spel. Där finns också den snälla farbror Babak, kvinnotjusaren som går under smeknamnet “klitorismannen”. Kvinnorna besöker stadens badhus där alla står i kö för att bli masserade av baderskan med de stora händerna, Sakine. Skildringen av denna myllrande släkt är varm och härlig, trots att den innehåller både död, misshandel och otrohet.

Shirin växer upp och blir kär i en pojke hon inte får gifta sig med. Revolutionen kommer och livet förändras till det sämre. Kvinnornas frihet blir beskuren, familjen som varit förmögen får ekonomiska svårigheter och Shirin blir bortgift. Äktenskapet är en katastrof och hon vill inte vara en “fjäril i kopplel” utan bestämmer sig för att fly från landet med sin lilla dotter.

Ja, boken innehåller som sagt allt som krävs för en riktigt bra roman, men den är ingen Flyga drake, eller Skära för sten. Berättelsen tränger aldrig riktigt på djupet, så trots att det skildrar en kvinnas uppväxt i Iran under revolutionen och innehåller svåra och hemska händelser blir det mest en mysig feel-good-roman.

Zinat Pirzadeh är en av Sveriges mest uppskattade kvinnliga komiker – och kanske är det därför som hon kan lyfta fram även det mest tragiska med sådan varm humor. Zinat har själv flytt till Sverige från Iran och det är oklart hur stor del av handlingen i hennes debutroman som är självupplevd, men antagligen en stor del. Jag får en känsla av att hon har så mycket att berätta, men inte klarat av att få ihop det riktigt så bra som det skulle kunna vara.

Men jag läste Fjäril i koppel med god behållning, en skön känsla och ett leende på läpparna. Boken är väldigt lättläst med dubbel radavstånd och går att läsa ut på en dag. Jag ger den betyget tre av fem pinglor.

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Anna skriver:

    Så härligt med en “feel good” bok! Men det var kanske inte Zinats tanke med boken, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.