Återseende av en skolklassiker

Dagarna innan det var dags för sommarlov fick jag syn på en engelsk pocketupplaga av amerikanen F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby som låg och “skräpade” bland återlämnade böcker från elever. Jag hade vaga minnen av att också jag “tvingats” läsa denna roman i studiesyfte, men då en förkortad “Easy Reader”version. Jag tror faktiskt att det var under högstadiet i nian vilket nu i efterhand känns som lite väl tidigt. Hur mycket kunde vi egentligen ha fått ut av denna historia?

Nu har jag alltså återupplevt berättelsen och denna gång i sin helhet. Det lustiga är att det som jag trodde var vaga minnen visade sig under läsningens gång bli allt mindre diffusa. Jag mindes namnen; den mystiske Gatsby, paret Tom och Daisy Buchanen och berättaren Nick Carraway. Jag mindes Gatsbys stora hus och de märkliga festerna. Jag mindes att det fanns någon kärlekshistoria med. Men mer än så hade jag som 14-15-åring egentligen inte fått ut av historien.

Idag möter jag berättelsen i ett helt annat ljus. Romanen utspelar sig bland rika dekadenta desillusionerade amerikaner på östkusten i tjugotalets USA. En kärlekshistoria mellan Gatsby och Daisy driver handlingen framåt, men det finns flera andra konflikter under ytan. t.ex. den mellan dåtidens aristokrati i USA och de som betraktades som uppkomlingar. Det är skillnad på rika och rika!

Det finns många metaforer och symbolik i texten och det är en ganska kritisk bild av den tidens värderingar och det  moraliska förfall som Fitzgerald verkade tycka rådde i USA vid den tiden. Den utkom 1925 och Fitzgeralds sägs själv ha varit en del av denna livstil där rika dekadenta amerikaner reste runt i USA och Europa  och levde “glada dagar”.

Man kan kanske fundera över om denna historia från en annan tid och en annan miljö skulle ha något att tillföra oss idag. Jag måste då säga att jag – idag – blev ganska fascinerad över denna berättelse och den förtätade stämning som råder genom berättelsen. En berättelse med många bottnar. Helt klart läsvärd! Jag är glad att jag fick återse denna klassiker.

Du gillar kanske också...

4 svar

  1. Anna skriver:

    Du fick mig att fundera på vilka böcker jag var tvungen att läsa på högstadiet och i ärlighetens namn kommer jag inte alls ihåg. Vad tyder det på?

  2. Pia skriver:

    Madam Bouvary är ett minne för mig. Likt Mia har jag mycket vaga minnen. Men Flugornas Herre har jag däremot starka minnen av.

    Mia du fick mig verkligen att vilja läsa dennabok igen!

  3. Hedvig skriver:

    Äntligen fick jag en förklaring på vem The Great Gatsby är. Har aldrig läst romanen, men hört talas om Gatsby i flera sammanhang. Bl en gång när Sarah Jessica Parker (Carrie i Sex and the city) satt hos Letterman och skulle berätta om P Diddy och hans fester. Hon sa “He is the great Gatsby!!” om och om igen. Så det verkar vara en bok som alla amerikaner ska ha läst.

  1. 2013-05-16

    […] Karin och Mia har redan mycket förtjänstfullt redogjort för sina läsupplevelser av F. Scott Fitzgeralds klassiker, så därför tänkte jag bara skriva några rader om själva filmupplevelse. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.