Verklighetsnära tycks locka unga läsare

Det är spännande att följa min dotters läsutveckling, en utveckling som sker ganska stötvist och under skiftande långa perioder. Länge, länge var hon fast i hästböckerna där framförallt böckerna om Sigge var populära. Jag tror hon läste dem, och läste om dem om igen, från att hon var fem sex år och ända upp i tioårsåldern. Sedan plötsligt så rensades alla hästböckerna ur bokhyllan, de hade blivit för “barnsliga”. Så följde en kortare övergångsperiod av Kittyböcker men snart “dissades” de för att vara för “overkliga”.

Böcker som handlar om “verkliga livet” är det enda som gäller nu. Skolmiljö, unga tonåringar, vänskap, utanförskap. skilsmässor, ätstörningar, mobbning – ja ni förstår konceptet. Wahlström ungdomsbokserie om Klass 7 B av Pernilla Gesén tycks avhandla det mesta av dessa ämnen. Här får man följa ett flertal ungdomar i deras vardag, såväl i skolan som i hemmet. Det finns många titlar men den som hon nyligen har avslutat är just Det som gör ondast – Klass 7 B där en flicka med så svår anorexi att hon tvingas läggas in på sjukhuset står i fokus. Mellanstadietiden är många gånger en turbulent tid och jag kan tänka mig att dessa böcker svarar på, eller gestaltar, många av de funderingar som kan snurra i huvudet.

Ännu bättre verkar det vara om man vet att det som händer i boken verkligen har hänt på riktigt vilket är fallet i en annan av hennes senaste starka läsupplevelser  Jag finns av Maja-Maria Henriksson (Natur och Kultur). Detta är en självbiografisk berättelse om en 14-årig flickas upplevelser av grov mobbning men också utsatthet i hemmet i form av en våldsam mamma. Visst låter det hemskt! Som förälder kan man kanske förundras över denna lockelse till allt elände, men jag känner igen det från min egen läsning när jag var yngre och jag känner igen det hos många av mina elever idag. Verklighheten verkar i många ungdomars ögon överträffa dikten och jag kan tycka att det är en viktig funktion som litteraturen fyller i dessa fall. Sen måste jag erkänna att jag skulle önska att hon upptäckte lite andra genrer också, men lustigt nog så har min dotter hittills aldrig fastnat för mer fantasifulla böcker som utspelar sig i mer fiktiva världar. Vi får väl se hur det utvecklas.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Anna skriver:

    Tack för bra tips! Hittar den unga damen böckerna själv på bibblan eller genom skolan??

  2. Mia skriver:

    Många av tipsen kommer via skolan och skolbiblioteket. Klass 7B-serien är böcker som många i klassen läser har jag förstått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.