Var det så på 90-talet?

Det var lite bekymmersamt på den där pingelträffen, när vi skulle bestämma vilken bok som skulle läsas till nästa gång. Inspirationen flödade inte precis bland oss som var med. Vi hade lite gamla förslag, inget kändes direkt som ”Wow, den tar vi!”. Det blev att efterforska på nätet och till slut kom vi fram till en bok som fått recensioner som ”en strålande roman”, ”Klassikervarning” och ”Genialt och skitroligt”. Det blir bra!

Vi bestämde oss för ”Alltings börjanAlltings början

Karolina Ramqvist, några år yngre än oss pocketpinglor, beskriver i sin roman hur det var att vara tonåring på 90-talet i Stockholm. Här borde åtminstone några av oss pocketpinglor kunna känna igen sig och minnas hur det var när det begav sig. Vi följer tonårstjejen Saga genom den omvälvande gymnasietiden och vidare in i vuxenlivet. Saga vill gå i sin radikalfeministiska mammas fotspår, vara stark och självständig. Det blir en svår uppgift för Saga, att anpassa sig till gymnasielivet när så mycket annat lockar. Vi går bakom Saga genom den pulserande Stockholmsnatten. Hon är tuff, cool, smart och gör som hon vill. Skaffar extrajobb som tidningskrönikör, raggar killar och sveper förbi kön på alla inneställen i stan.

Hela boken genomsyras av alla dessa män som passar revy i Sagas liv. På toppen finns den ouppnåeliga Victor Schantz, festfixare och ”Stockholms snyggaste”. Övriga män passerar ganska obemärkta förbi och det enda som kvarstår är en liten bokstavsmarkering i Sagas kalender. Victor och Saga inleder en relation som blir en komplicerad historia och den är allt annat än hälsosam.

Men var beskrivs deras passion? Vart var de stormande känslorna som gjorde att hon alltid återvände till honom? Jag fick ingen känsla för vad Saga kände när hon träffade Victor eller hur hon kände efteråt? Hon uppfattades så neutral och ogenomtränglig. Kanske var det en medveten strategi?

Tidsskildringen av 90-talet gav mig ett gott skratt på flera ställen i boken och Stockholmsskildringen upplevdes så äkta. Jag var nyfiken på hur det hela skulle sluta för Saga och Viktor så boken gick enkelt att läsa ut. Slutet: Det blev som förväntat!

Nu undrar jag bara: Vad hände i Paris? och hur kunde hon bli sommarpratare i P1?

 

Betyg:

 

Anna K

Kommentarer: 4

 1. avatar
  hedvig 2013-07-04 at 06:28

  Har hon sommarpratat än? I så fall, vad pratade honom?

 2. avatar
  Anna K 2013-07-04 at 09:56

  I boken Hedvig! 😉

 3. avatar
  Karin H 2013-07-05 at 10:58

  Bra beskrivet, Anna! Jag blev väldigt kluven till den här boken och vet inte riktigt vad jag tycker.

 4. avatar
  Pia 2013-07-06 at 04:57

  Och jag missade den helt. Men har läst mycket om den. Väntar in sommarpratat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *