Lite genusräkning på Kvinnodagen

Ja, en sådan här viktig dag, Internationella Kvinnodagen, (och så förstås Fettisdagen apropå pinglan Pias inlägg för en tid sen) så kanske det kan vara på sin plats med lite “genustänk”. I skolans värld brukar vi ibland granska oss själva och vår undervisning genom att titta på bland annat våra läromedel och den bild de förmedlar av kvinnor.

Tittar man till exempel i Litteraturhistorieböckerna så domineras de av manliga författare, inte så konstigt när historien oftast skrivits av män, om män och för män. I ärlighetens namn så har det gjorts försök till att nyansera detta och en del läroböcker strävar efter att presentera 50/50. Det lustiga är då att man kan få reaktionen att vi bara läser om kvinnor hela tiden.

Själv försöker jag att vara medveten om vilka författare jag tar upp, vilka romaner vi läser och även vilket kön huvudkaraktärerna har. Men det är inte helt lätt om man till exempel har tänkt att ta sig an klassiker. Många gånger är ju huvudpersonerna i våra romaner män och det märkliga är att det verkar vara lättare för en tjej att identifiera sig med en manlig karaktär än tvärtom.

Jag roade mig därför idag med att göra en liten genusgranskning av pocketpinglornas pinglade böcker. Det visar sig att vi har varit ganska duktiga när det gäller att balansera mellan manliga och kvinnliga författare. Av 72 pinglade böcker så har vi läst 42 kvinnliga författare! Härligt! Vi har till och med en dominans av kvinnliga vilket kanske ganska lätt kan förklaras av att vi är en ganska homogen bokklubb när det gäller kön. Det skulle vara intressant att gå vidare med denna analys och se på huvudkaraktärerna i romanerna och även titta på vår bedömning av böckerna. Har vi månn tro en preferens för kvinnliga författare och kvinnliga huvudkaraktärer? Atwood och Oates får ju ofta högt betyg av oss alla.

Slutligen måste jag bara tipsa om The Bechdel Test for Women in Movies, en länk som förekommit på många bloggar jag vet, men den är mycket tänkvärd. http://www.youtube.com/watch?v=bLF6sAAMb4s Den uppmanar oss att genusgranska filmer med tre enkla frågor.

1. Finns det fler än två kvinnor i filmen?

2. Har dessa kvinnor något namn?

3. Talar dessa kvinnor med varandra och om annat än män?

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Pia skriver:

    Intressant!
    Jag såg Black Swan i helgen och den var kanonbra, och jag kunde dessutom svara positivt på de tre ställda frågorna. Så det gjorde den ommöjligt ännu bättre…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.