Böcker med andra världskriget som fond

Måste bara rekommendera några böcker som jag råkade läsa i en följd under en semesterresa. Av någon anledning handlade alla om andra världskriget på ett eller annat sätt, vilket gjorde att de förstärkte varandra. Ren slump att det blev så, men intressant eftersom det är så olika berättelser.

Boktjuven av Markus Zusak är en fantastisk bok om Liesel, en nioårig flicka som får flytta till fosterföräldrar då hennes föräldrar hamnar i koncentrationsläger. Handlingen är oändligt sorglig, men tonen i boken (berättarrösten är Döden) gör att man står ut. Väldigt speciellt skriven och komponerad. Älskar språket och känslan!

Livslinjer av Nancy Houston. Genom fyra sexåringar berättas en historia om en släkt där varje generation formats av den föregående. Det börjar med pojken Sol 2004 i San Fransisco. Sista berättelsen handlar om Kristina och hennes upplevelser 1944-1945.  Berättelsen är fiktiv men bygger på fakta om de Lebensbornkliniker som nazisterna startade under andra världskriget och på det faktum att Tyskland rövade bort  fler än 200 000 barn med “ariskt utseende” i Polen, Ukraina och Baltstaterna för att “germanisera” dem och kompensera tyska familjer som förlorat egna barn under kriget. En otroligt välskriven och bra bok som man  bara måste sträckläsa.

Rismodern av Rani Manicka handlar om den indiska flickan Lakshmi som när hon är 14 år blir bortgift med en förmögen man från Malaysia. Hon tvingas lämna Indien och flytta med den dubbelt så gamle Ayah till den malaysiska landsbygden. Där inser hon att Ayah inte alls är rik och att guldklockan på hans arm bara var lånad. Lakshmi  föder sex barn och styr familjen med järnhand.  Hon kan aldrig förlåta Ayah att han en gång lurade henne och hon blir bitter och hård och ställer orimliga krav på sina barn. Sedan kommer den japanska invasionen under andra världskriget och sliter upp oläkbara sår i den redan sargade familjen. Boken innehåller fantastiska personporträtt och miljöbeskrivningar. Jag bara älskar den!  Själva berättelsen är fasansfull på många sätt, men ger en initierad bild av hur livet för den malaysiska befolkningen tedde sig under andra världskriget. Några stycken som etsas sig fast är hur alla familjer med flickor “gör om dem” till pojkar, dvs snörar deras bröstkorgar och klipper dem korthåriga och får skolan att skriva in dem alla som pojkar. Allt för att undvika att den japanska lärarna som tar över undervisningen inte ska våldta flickorna. Äldre döttrar göms undan i lönnvrår, dolda källarutrymmen mm och får inte gå ut i dagsljus.  Våldtäkt var, liksom i många andra krig, ett väldigt använt vapen

De fattiga från Lodz av Agustprisvinnaren 2009, Steve Sem -Sandberg. En bok om det judiska getto som nazisterna inrättade i den polska staden Lodz. Huvudpersonen är gettots judiska ledare som nazisterna utsett.  Jätteintressant bok som bygger på mycket research och som ställer många moraliska frågor. Jag uppfattar ledaren Mordechai Chaim Rumkowski som en hemsk människa, men frågan är om hans agerade ledde till att fler överlevde än om han handlat annorlunda och inte gjort gettot till ett mönstergetto och därmed en värdefull arbetsresurs för  nazisterna?

Som sagt, att jag läste alla fyra böcker i en följd var mest en slump, några var nyare, några hade legat ett tag, Men det var en intressant upplevelse att få så många olika pusselbitar om andra världskriget samtidigt.

Du gillar kanske också...

9 svar

  1. Katarina Lindström skriver:

    Jag håller med om att Boktjuven är en fantastisk bok. Jag köpte den för ganska länge sedan men efter att ha läst baksidestexten så blev den liggande jättelänge. Jag tyckte att det lät så deprimerande med en bok där döden var berättare. Nu är jag ófantligt glad att jag läste den. För trots att berättelsen är hjärtslitande och får en att fundera på mänskilighetens onska så inger den hopp. Och döden är en både humoristisk, varm och lättsam berättare.

  2. Hedvig Nilsson skriver:

    Intressant att man få läsa om andra världskriget från fler perspektiv. Det var ju ett VÄRLDS-krig, men så mycket om hur det upplevdes i andra länder utanför Europa har det väl varit ganska tyst om i litteraturen tidigare?

    När kommer en liknande bokflod som handlar om första världskriget?

  3. Kat skriver:

    Hej!
    Nu har jag äntligen hittat in på er omtalade blogg! Hit kommer jag gå ofta.
    Ett annat tips för den som vill se andra världskriget ur ett ganska oskrivet perspektiv är Vibeke Olssons “Molnfri bombnatt”. Jag tror att jag läste den första gången i mitten av 90-talet, men det är en av mycket få böcker jag har läst flera gånger.

  4. Mia Derret skriver:

    Kul att även “utomstående” hittar hit!

    Håller med om att “Molnfri bombnatt” är en riktigt bra bok om andra världskriget sett ur en kvinnas perspektiv och alla hennes olika roller som dotter, väninna, älskarinna, maka och mamma.

  5. Hedvig Bergenheim skriver:

    Hej Kat! Kul att du har hittat hit! Tack för tipset! Har inte läst Molnfri bombnatt, men det ska jag absolut göra! Fortsätt gärna tipsa om bra böcker!

  6. Gunilla N skriver:

    Boktjuven var en verklig läsupplevelse. Jag fick låna den av en kollega, hon trodde den skulle passa mig. Och det gjorde den, som handen i handsken!

    En annan bok om 2:a världskriget och förintelsen är Pojken i randig pyjamas av John Boyne. Jag fick nys om den via ett nationellt prov i svenska för något år sedan. Den var en del av det muntliga provet och jag tänkte att den kanske man skulle läsa. Sagt och gjort, eftersom den fanns i pocketversion (och jag läser mestadels pocket). Det är en rörande berättelse om vänskap under 2:a världskriget, berättad ur en nioåringsperspektiv. Verkligen läsvärd! Om ni inte har läst den, så gör det! (Om man får inflika med ett tips?)

  7. Hedvig B skriver:

    Tack för tipset Gunilla! Blev jättenyfiken på att läsa Pojken i randig pyjamas. Extra spännande kanske att läsa just för att jag har två stycken nioåringar själv… Ska se till att få tag på den!

  1. 2010-11-24

    […] små bitar av James Frey,  Boktjuven av Markus Zusak, Shantaram av Gregory David Roberts, Mig äger ingen av Åsa Linderborg, Livslinjer av Nancy […]

  2. 2012-03-12

    […] är ytterligare en bok som utspelar sig med andra världskriget som fond. Den bygger på författaren Philippe Grimberts egen  berättelse om hans uppväxt i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.