Starkt och insiktsfullt

Vår senaste gemensamt lästa bok bland pinglorna är En dåre fri av Beate Grimsrud (Bonniers förlag). Boken handlar om Eli, som växer upp i Norge. Barndomen är otrygg och när hon är sex år börjar hon höra rösten av Espen, en gråtande pojke i sitt huvud. Han ska följas av fler röster; Emil, Erik och prins Eugen, alla med olika karaktärer men lika påträngande. Eli är en mästare på att hitta på berättelser och hon vet tidigt att hon ska bli författare. Och när hon flyttar till Sverige för att gå en skrivarkurs tar hennes karriär fart. Men nu börjar också de psykotiska perioder som tvingar Eli att tillbringa många år inne på låsta avdelningar.

Boken pendlar mellan nutid, där Eli med hjälp av sin terapeut försöker klara vardagen, och tillbakablickar på hennes liv. Jag gillar det sättet att berätta en historia. Språket är fantastiskt med underbara formuleringar och starka bilder. Och mitt i alla hemska delar om mediciner, bältesspänning, ångest och utelämnande står Eli ändå stark och kreativ.

“En dåre fri”  har orsakat en hel del diskussioner, inte bara bland oss pinglor, om huruvida den är självbiografisk eller inte. Att de yttre ramarna stämmer överens med Beate Grimsruds liv och karriär är väl tydligt. Elis böcker och filmer har t.ex. samma titlar som Beates. När jag läser om katten Kiril som försvinner (ett av de starkaste avsnitten i boken tycker jag som är kattägare!) som Eli gör en film om, inser jag att jag har sett den filmen på TV för nåt år sen. Och tyckte mycket om den. Men diskussionen har handlat om de otäcka och skakande beskrivningarna av att vara mitt i en psykos och om dessa beskrivningar också är Beates egna. Beate Grimsrud själv säger att spekulationerna om vad som är fakta och vad som är fiktion inte är intressant. Det som finns mellan bokpärmarna är ett konstverk.

Och jag håller med.  Vi pinglor har pratat om detta förr när det gäller böcker, om det är viktigt att veta huruvida en berättelse är påhittad eller inte. För mig är det inte viktigt, utan så länge jag på något sätt blir berörd är jag nöjd. Och det blir jag verkligen av den här boken. Och nyfiken, vill läsa mer och gärna se fler av hennes filmer.

Du gillar kanske också...

7 svar

  1. Anna skriver:

    Visst blir man nyfiken på att läsa fler av hennes böcker! Helt klart! Otroligt facinerande med pendlingen mellan psykos och karriärsliv.

  2. Pia skriver:

    En mycket läsvärd bok tycker jag.

  3. Mia skriver:

    Håller med! Tipsar också om Beate Grimsruds Sommarprogram från 2011 där hon bl.a. läser delar ur boken och resonerar kring sitt författarskap. Hon verkar vara en intressant människa på många vis.

  4. Katarina skriver:

    Verkar jättespännande och jag är ledsen att jag inte hunnit läsa den – får spara den till i sommar.

  5. Pia skriver:

    Håller med Katta-Pinglan. Blir ofantligt nyfiken. Hörde hennes sommarprat och tyckte att det var obehagligt. Obehagligt och intressant. Var nog inte riktigt i rätt sinnesstämning och mottaglig för hennes berättelser den dagen. Kanske måste lyssna om. Och definitivt läsa boken.

  6. Kia skriver:

    Tyckte också om boken. Fascinerande och skrämmande. Oavsett om just den här berättelsen är helt sann eller inte så har svensk sjukvård mycket kvar att lära om människans psyke och möjligheterna att hjälpa personer med psykiska sjukdomar och besvär!

  1. 2013-11-05

    […] som jag läst där huvudpersonen befinner sig i en liknande situation (t.ex. Beate Grimsruds En dåre fri) så är inte beskrivningen av denna värld så mörk eller skrämmande, men ändå orkar inte […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.