Sugen på påskkrim?

Påsken förknippar jag med god mat, härliga promenader eller skidåkning (beroende på väder) och en hög härliga kriminalromaner. Här kommer lite tips på bra nya deckare som jag läst den senaste tiden.

Tana French – “Brottsplats Faithful Place”.

Fantastiska miljö- och personbeskrivningar från Irländsk arbetarklass. Snyggt och spännande. 

Åsa Larsson – “Till offer åt Molok”.

Åsa Larssons nya har varit efterlängtad. Jag tycker att hon är en av de bästa svenska deckarförfattare vi har. Hon infriar förväntningarna.

Giles Blunt – “Fader död”

Johan Cardinals första mordfall efter hustruns död. Välskrivet och spännande.

Denise Mina – “Getingsommar”

Fotrfarande är Garneth hill-triologin Minas bästa. Här är det kriminalinspektör Alex Morrow som löser mord på rik flicka. Bra skildring av olika samhällsklasser i Glasgow. 

Michael Conelly – “Nio drakar”

Connelly skriver alltid spännande bladvändare. Rånmord på kinesisk butiksinnehavare leder till triaden i Hongkong. Bra men känns ibland som det blir lite hafsigt. 

Tomas Enger – “Skendöd”
Ny norsk bekantskap där norsk journalist löser morden och polisen är hopplöst långt efter.  Ser fram emot nästa bok. 

Bra krim i pocketformat
De här böckerna finns än så länge bara inbundna – men släpps på på pocket i juni. Om man hellre vill slå till på en bra deckare i pocket kan jag rekommendera de här:

Kristina Ohlsson 2011_1Kristina Ohlsson – “Änglavakter”, “Askungar”, “Tusenskönor”.

En av de bästa svenska deckarförfattarna just nu. Jag har tidigare skrivit om Änglavakter här på bloggen. Den får fem pinglor.

Arne Dahl – “Viskleken” – Paul Hjelm leder nu hemlig operativ enhet inom Europol. Karin har tidigare skrivit om den här

Leif GW Persson – “Den döende detektiven” – utsedd till årets bästa deckare. 

Arnaldur Indriadson – “Mörka strömmar” – Polisen Elínborg i centrum när polisen i Reikavik ska lösa ett mord- och våldtäktsfall. 

Du gillar kanske också...

8 svar

  1. Mia skriver:

    Men oj vad böcker du har plöjt! Vilken deckarfantast 🙂 Själv har jag snart plöjt hela Hungerspelen-trilogin. Bara 40 sidor kvar på sista delen. Vem ska hon välja tro? Peeta eller Gale?

  2. Hedvig Nilsson skriver:

    Tack för tipsen! Hörde att Åsa Larssons senaste tyder på att hon börjar dra mer åt romanhållet än deckarfacket. Håller du med?

  3. Karin H skriver:

    Kul med deckartips! Jag har bara läst Åsa Larssons första, och den tyckte jag bara var sådär. Men efter att sett henne i Babel, samt hört mycket gott om hennes senaste, så är jag lite nyfiken att läsa henne igen.

  4. Katarina skriver:

    Nej Hedvig, jag håller inte med. Även den nya är en thriller med filmliknande dramaturgi där upplösningen är lika fasansfull spännande som den brukar vara i hennes böcker. Men hon skriver väldigt bra och har härliga personbeskrivningar, värdigt vilken roman som helst.

  5. Pia skriver:

    Nej nu är det dags Katarina. Din deckarentusiasm har nu till och med smittat av sig på mig. Om jag bara ska läsa en endaste en. Vilken ska jag välja då?

  6. Katarina skriver:

    Påa: Jag tror du ska testa Tana French – om inte ovan nämnda – så ta debutboken “Till skogs” som finns på pocket. Du kommer inte att ångra dig:-)

  7. Anna skriver:

    Wow vilket läsflöde! Skönt om det kan smitta av sig lite!! 😉 Det behöver jag!!

  1. 2013-08-25

    […] året läste jag den norske författaren Thomas Engers debutroman, Skendöd och var nöjd men inte helfrälst. Nu har jag läst uppföljaren Fantomsmärta och är imponerad […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.